ERDON Helyi hírek

2015.06.03. 13:21

Tanintézeteket renoválnak a nyáron

Nagyvárad- Szerdán a városháza kistermében az Ingatlankezelőség (AIO) megrendelésére zajló renoválásokról tartott sajtótájékoztatót Huszár István alpolgármester és Benyovszki Tünde aligazgatónő.

Nagyvárad- Szerdán a városháza kistermében az Ingatlankezelőség (AIO) megrendelésére zajló renoválásokról tartott sajtótájékoztatót Huszár István alpolgármester és Benyovszki Tünde aligazgatónő.

Bár már jelenleg is egy óriási építőtelepre hasonlít leginkább Várad, a nyáron újabb munkálatok kezdődnek- jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Huszár István alpolgármester. Arra hívta fel a figyelmet: elsősorban a műemléképületek homlokzatainak rendbetétele miatt az Ingatlankezelőség (AIO) befektetésekre szánt költségvetése az elmúlt években fokozatosan nőtt, és az idén a tavalyihoz képest 32 százalékkal emelkedve meghaladja a 21,2 millió lejt. Sajnos azonban a javításokra szánt összeg némileg csökkent (2015-ben 1,8 millió lej), ami azzal magyarázható, hogy az eddigi karbantartási munkálatok kevesebbe kerültek, de elérkeztek egy olyan ponthoz, hogy most már a nagyobb renoválások elkerülhetetlenné váltak. Előfordulhat viszont, hogy szeptemberben pozitív büdzsékiigazítás lesz, mert általában így szokott lenni, tette hozzá.

Benyovszki Tünde aligazgatónő kifejtette: öt ingatlan esetében megkötötték a szerződést aktuális javításokra, áfával együtt több mint 509 ezer lej értékben (F. Schiller Német Líceum, D. Cantemir Általános Iskola, M. Eminescu Főgimnázium, Antonio Alexe Sportcsarnok, TBC-kórház), míg tizenhat esetében folyamatban van a tendereztetés (a szerződések összértéke áfával közel 1,1 millió lej): a 23., 27., 28., 34., 37., 53. és 54. számú óvodák, Ioan Slavici és Szacsvay Imre általános iskolák, a Onisifor Ghibu, az Aurel Lazăr, az Emanuel, az egészségügyi, a Iosif Vulcan líceumok, a Mihai Viteazul kollégium, valamint a Cazaban utcai idősközpont.

Ugyanakkor a Tisztek Házánál ebben a hónapban befejeződnek a munkálatok (1,2 millió lej), az ortodox egyház tulajdonát képező, a Fő utca 13. szám alatti épület esetében zajlik a versenytárgyalás (792 ezer lej), a Poynár-háznál már dolgoznak (534 ezer lej), a Stern-palota esetében megtörtént a közbeszerzés (1,3 millió lej), a Széchenyi téri Moskovits palota tatarozására kiírt pályázat (791 ezer lej) eredményét megóvták, folytatódik a renoválás a Sas-palota átjárójában (4,5 millió lej), a volt Transilvania mozi esetében pedig folyamatban van a tendereztetés, illetve a Megyei Tanács anyagi hozzájárulására várnak.

Fotovoltaikus rendszer

Huszár István az elhangzottakat azzal egészítette ki: a Liszt Ferenc utcai 56. számú óvodában fotovoltaikus rendszert építenek ki 60 napelemnek a felszerelésével, mely- közel 119 ezer lej értékű- befektetéstől azt remélik, hogy hét éven belül megtérül, és évi 14 megawatt energiát biztosít majd. Az elöljáró emellett arról is beszámolt, hogy a sportcsarnokban 600 ezer lej értékű befektetést eszközölnek annak érdekében, hogy eleget tegyenek a FIBA előírásainak (Várad egyik helyszíne lesz a női kosárlabda Európa-bajnokságnak), illetve 120 ezer lejt költenek a verseny alatt használt informatikai berendezések bérlésére.

Megtudtuk még azt is, hogy a hét elején látogatást tettek a kolozsvári Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség képviselői a Partenie Cosma Közgazdasági Líceum campusán zajló munkálatoknál. Megállapították, hogy a kivitelezés az ütemtervnek megfelelően halad, így várhatóan sikerül tartani a december 31-i határidőt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!