ERDON Helyi hírek

2015.06.16. 11:59

Előbukkannak a díszítmények

Egyre több helyen bukkanak fel az eredeti falfestések a nagyváradi Fekete Sas palota passzázsának azon a részén, ahol a felújítási munkálatok zajlanak.

Egyre több helyen bukkanak fel az eredeti falfestések a nagyváradi Fekete Sas palota passzázsának azon a részén, ahol a felújítási munkálatok zajlanak.

Arról már korábban beszámoltunk egy rövid hírben, hogy eredeti falfestések kerültek elő a levert vakolatok alól a Fekete-Sas palota passzázsából, de ezeket most alkalmunk is volt lefényképezni, illetve a helyszínen dolgozó szakembereket is megkérdeztük, mi lehet a sorsuk ezeknek a díszítnényeknek. Magáról a feltárásról Szűcs János falképrestaurátor elmondta, hogy a feltárást megelőzi egy kutatás. „Megpróbáljuk kideríteni, hogy körülbelül milyen minták, festményrészek hol találhatóak, utána szisztematikusan feltárjuk a faldíszeket beszámítva azt, hogy már tudjuk, hol vannak minták”. Kérdésünkre válaszolva Szűcs János elmonda, hogy elég változó, hogy milyen állapotban kerültek elő az eredti falfestések. Ez attól függ, hogy milyen behatások érték a falakat. „ Például az ereszeknél, ahol befolyt a víz, elég sok nedvességet kaptak a vakolatok, és emiatt meggyengültek a színek, és porlékonyak lettek a vakolatok is. Más helyeken viszont egész jó állapotban megmaradtak” - tette hozzá. Mint mondta alapvetően szecessziós stílusú, főként különböző növényi ornamentikájú díszítmények kerültek elő, viszont fellelhető kevés népi motívum is. A faldíszek sorsáról szólva Szűcs János elmondta, hogy egyes helyeken az eredetit fogják visszaállítani, ott ahol pedig rossz állapotban kerültek elő a díszítmények, ott rekonstrukciót fognak alkalmazni. Kifejtette, hogy maga a feltárás néhány héten belül befejeződik, ennél komplexebb munkálat lesz maga a restauráció. „Formamintát veszünk a megmaradt elemekről, és készítünk egy sablont, és ez alapján felfestjük, véglegesítjük a díszítményeket” - mondta.

Bemutatófelület

Kovács Fruzsina díszítő festőrestaurátor a maga során elmondta, hogy már készítik elő a bemutatófelületet, ez a passzázsnak az a része lesz, ahol az eredeti faldíszítményeket lehet majd látni az épület felújítása után. Itt már folyik a retusálás, a tömítés, míg az irodában a kézi és számítógépes sablonelőkészítés zajlik. Kovács Fruzsina felhívta a figyelmet néhány érdekes, kör alakú díszítményre, amelyek elütnek a szecessziós, növénymintás díszítőelemektől. A kör alakú minták, melyekben egy-egy ábra, jel látható, akár szabadkőműves jelképek is lehettek. Ezek és néhány más fő díszítőelem fémes csillogásúak voltak, de még ki kell deríteni, hogy ezt a csillogást festék, vagy fóliák kölcsönözték nekik. Ezt jelenleg laboratóriumban kutatják, és várják az eredményeket. Kovács Fruzsina megjegyezte, hogy a fóliás megoldás meglehetősen drága, mindazonáltal „mindenképpen vissza kéllene adni ezeknek a díszítőelemeknek ezt a fémes hatást, mert ilyen volt az eredeti” - fogalmazott. A szakember hozzátette, hogy a passzázsnak a Szent László téri bejáratától nézve bal oldali falán viszonylag szépen tárult fel a minta, ezen az oldalon lesz a bemutató felület is, de a másik oldalon a későbbi beavatkozások során nagyon kemény cementes vakolatot vittek fel, így most, amikor leszedték a vakolatot, sajnos vele együtt lejött az eredeti mintázat is. Ezekebn a helyeken újra kell tömíteni, vakolni és glettelni a falakat.

A relytéjes MET

Ugyancsak a passzázs bal oldali falán a levert vakolatok alól felbukant egy hosszabb felirat három betűje: MET. „Ez több mint valószínű, hogy egy reklámfelület volt. Nem tudjuk pontosan, hogy mit jelent, mert csak három betüt találtunk meg belőle, a többi sajnos megsemmisült. Kérdés, hogy mennyit hagyjunk meg belőle, és hogy állítsuk vissza” - mondta ennek kapcsán Kovács Fruzsina. Elárulta, hogy keresnek régi fényképeket, képeslapokat, hogy további információkat szerezzenek arról, mi lehetett a palotának abban a részében. A szakember kifejtette, hogy akkor is érdemes lenne megtartani eredetiben akár ezt a kis felületet is, ha nem fog kiderülni, hogy pontosan mi volt a felirat, „mert tulajdonképpen ez a mi örökségünk a múltból” - jegyezte meg.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!