ERDON Helyi hírek

2015.06.18. 11:10

Arany Okleveles Huncutkák

Június első hétvégéjén a Szacsvay Imre Általános Iskola III.A osztálya a Szekszárdon megrendezett XXIV. Weöres Sándor Országos Színjátszó Fesztiválon vett részt.

Június első hétvégéjén a Szacsvay Imre Általános Iskola III.A osztálya a Szekszárdon megrendezett XXIV. Weöres Sándor Országos Színjátszó Fesztiválon vett részt.

Egyedüli romániai csoportként a Huncutkák - Rusz Csilla tanítónő irányításáva l- egy népmese feldolgozást adtak elő, a Hammas Gyurkát. Ez a rangos vetélkedő egy felmenő rendszerű megmérettetés, tehát a kisdiákoknak már a megyei, majd a regionális fordulón is (Kisújszálláson, illetve Kisvárdán) bizonyítaniuk kellett tehetségüket, ügyességüket, hogy meghívást nyerjenek a szekszárdi Gálára. A Magyar Drámapedagógiai Társaság által szervezett Színjátszó Találkozó célja olyan kulturált, kreatív, rugalmas, empatikus gyermekek nevelése, akik a gyermekszínjátszás adta élmények segítségével az értékközpontú és toleráns társadalom létrehozásában vállalhatnak fontos szerepet. A szigorú szakmai zsűri méltónak találta a nagyváradi színjátszó csoportot a arany minősítés elnyerésére.

A siker mögött azonban sok munka, komoly és önfeledt játék áll, mind a tanító néni, mind a gyerekek részéről. A színjátszásban az osztály minden tagja részt vesz, legyen az tehetséges vagy halk szavú, bátor vagy visszafogottabb, minden gyereknek jól meghatározott helye és szerepe van a darabban. A gyerekek biztonsággal mozognak a színpadon, tisztán, érthetően beszélnek, és magabiztosan lépnek szerepükbe.

A drámapedagógus tanító néni szeretettel, türelemmel és hozzáértéssel oktatja a gyermekeket, vezetgeti be őket a színjátszás csodás világába, s nevel észrevétlenül belőlük nyitott, a színházat kedvelő és a színházhoz értő embereket. Teszi ezt immár 19 éve, fáradhatatlanul, szívvel-lélekkel. A Weöres Sándor Országos Színjátszó Fesztiválon hatodik alkalommal vesz részt a kis színjátszókkal. A tanító néni maga dolgozza át és rendezi színpadra a népmeséket. Így vitték színpadra az évek folyamán a gyerekek a Ludas Matyit, a Kacor Királyt, a Hapci királyt, a Kevély Kerekit, a Taskó feleséget keres című mesét, idén pedig a Hammas Gyurkát. Ezalatt generációk cserélődtek a tanító néni keze alatt, de a Huncutkák csapatnevet az új generáció is megörökölte. És a Huncutkák ezúttal a hatodik alkalommal érdemelték ki az arany minősítést.

Minden évben a Weöres Sándor Országos Színjátszó Fesztivál Gáláján egy pedagógusnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkára felajánl egy különdíjat, amelyet a magyar kultúra ,,fenntartásáért", a hagyományápolásért ítélnek oda. Ebben az évben Rusz Csilla tanítónő vehette át ezt a megtisztelő különdíjat a határon túli magyar gyermekszínjátszás, valamint a drámapedagógia területén kifejtett színvonalas és kitartó munkájáért.

Meggyőződésünk, hogy a díj az arra leginkább érdemes pedagógus kezébe került. Szívből gratulálunk, köszönjük elhivatottságát, és töretlen lelkesedést kívánunk további munkájához!

A szülők nevében, Coroianu Ágnes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!