ERDON Helyi hírek

2015.05.26. 14:50

Tudományos előadások az egyetemen

Ünnepélyes keretek között nyitották meg kedden délelőtt a XXVI. alkalommal megszervezett Tudományos Hetet, a Nagyváradi Egyetem aulájában. A rendezvény díjkiosztással folytatódott.

Ünnepélyes keretek között nyitották meg kedden délelőtt a XXVI. alkalommal megszervezett Tudományos Hetet, a Nagyváradi Egyetem aulájában. A rendezvény díjkiosztással folytatódott.

Claudiu Pop prefektus felszólalása során kihangsúlyozta, hogy a rendezvénnyel Nagyvárad identitását ünnepeljük; Cornel Popa, a megyei tanács elnöke az egyetemmel szembeni tiszteletről szólt, mint mondta, mind a tanintézet partnereként, mind egyszerű állampolgárként elismeréssel adózik az intézménynek. „Támogattuk, támogatjuk és mindig támogatni fogjuk a Nagyváradi Egyetemet” - jelentette ki Huszár István alpolgármester, aki azt is elmondta, hogy ő maga is itt végzett 1992-ben. A közigazgatás egyik szerepe az, folytatta, hogy kapcsolatot teremtsen az egyetem elvégzői és a munkaadók között. A Nagyváradi Egyetem pedig folyamatosan fejlődik és alakul, hangzott el.

Rangos helyen

Dr. Sorin Curilă, az egyetemi szenátus elnöke a fejlődés feltételeiről és módozatairól szólt. Fontos, hangzott el, hogy az egyetem felszereltsége, a humán erőforrások, valamint a tudományos tevékenység karöltve fejlődjön, mindezt összhangba kell hozni az országos célkitűzésekkel is. Kötelességük, hangzott el, hogy az egyetemi kutatás a közösség szükségeihez idomuljon, fontos szerepet kap mind a kutatások minősége, mind a műszaki megújulás.

Dr. Emil Burzo, a Román Akadémia kolozsvári filiáléjának elnöke a tudomány fejlődéséről szólt, arról, hogy a történelem során hogyan változott a tudomány maga, valamint a tudomány szerepe. Amint Goethe megfogalmazta: Isten nehéz helyzetbe hozna minket, ha a természet minden titkát ismertté tenné előttünk. Egyúttal a legnehezebben felfogható dolog az, hogy a világot és annak törvényeit meg tudjuk érteni, hangzott el. Később azt fejtette ki, különböző adatok alapján, hogy a Nagyváradi Egyetem rangos helyet foglal el a hazai felsőoktatási intézmények között.

Dr. Eugen Macocian rektorhelyettes az egyetem projektjeit és eredményeit mutatta be kivetített grafikonok segítségével, s szólt az egyetem nemzetközi kapcsolatairól is.

A rendezvény díjkiosztással folytatódott: először az egyetemnek azokat a munkatársait díjazták, akik tavaly különleges eredményeket értek el, majd azok a hallgatók kaptak oklevelet, akik tudománnyal, művészettel vagy sporttal kapcsolatos teljesítményekkel büszkélkedhetnek.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!