ERDON Helyi hírek

2015.05.04. 11:31

Első fokon pert vesztett

A Nagyváradi Hőerőmű (CET) első fokon elvesztette azt a pert, melyet a Környezetvédelmi Alap ellen indított, amiért ez utóbbi a tavaly közel 34 millió eurós büntetést szabott ki rá.

A Nagyváradi Hőerőmű (CET) első fokon elvesztette azt a pert, melyet a Környezetvédelmi Alap ellen indított, amiért ez utóbbi a tavaly közel 34 millió eurós büntetést szabott ki rá.

Mint arról már annak idején többször beszámoltunk, a Nagyváradi Hőerőmű 2013-ban nem regisztrálta időben a jogszabályoknak megfelelően az ún. zöld bizonylatokat, amelyekkel rendelkeznie kell a vállalatnak ahhoz, hogy törvényesen kifejthesse tevékenységét. A CET 2012-ben eladta zöld bizonylatait, hogy fedezni tudja saját kiadásait, viszont egy év múlva nem vásárolta vissza a szükséges számú zöld bizonylatot, így átlépte a 2013. április 25-i határidőt, amíg regisztrálnia kellett volna a bizonylatok számát az európai elektronikus nyilvántartási rendszerben. Ez vonta maga után a közel 34 millió eurós büntetést. A Nagyváradi Ítélőtábla márciusban megalapozatlannak ítélte a CET keresetét. Stanel Necula a CET megbízott ügyvezetője az ügyben neki feltett kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy szerinte a 34 millió eurós büntetést már nem lehet behajtani a CET-en, mivel a csődbiztos annak idején megállapította, hogy a környezetvédelmi alap az elévülési időszak lejárta után rótta ki a büntetést. A megbízott ügyvezető kifejtette, hogy a CET már meg is támadta az ítélőtábla döntését a semmítőszéken, de amennyiben mégis jogerősen pert veszít a vállalat, akkor sem történik más, mint az, hogy a Környezetvédelmi Alapot is bevonják a állami hitelezők sorába, és a csődeljárás során az állami intézményeknek fizetendő tízmillió lejes pénzösszegből az Alap is kap majd egy részt.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!