ERDON Helyi hírek

2015.05.18. 12:18

Csődület a kirekesztés ellen

Nagyvárad- A napokban az Andrei Şaguna Műszaki Kollégium több diákja villámcsődület-akciót szervezett az iskola főépületének bejárata előtt, így tiltakozva a társadalmi kirekesztés ellen.

Nagyvárad- A napokban az Andrei Şaguna Műszaki Kollégium több diákja villámcsődület-akciót szervezett az iskola főépületének bejárata előtt, így tiltakozva a társadalmi kirekesztés ellen.

Biró Ildikó, az Andrei Şaguna Műszaki Kollégium aligazgatója arról tájékoztatta az Erdély Online-t: a villámcsődület A fiatal polgárok harcolnak a társadalmi kirekesztés ellen elnevezésű „Erasmus+”-projekt részét képezte, melyben az iskola a Raţiu Demokrácia-központon keresztül érintett. A cél a demokratikus folyamatokban való részvétel lehetőségének növelése, valamint az ifjúságpolitikai döntéshozókkal folytatott párbeszéd erősítése a közvetlen kedvezményezett 500 diák számára, illetve egy országos stratégia kidolgozása segítségével arra is ösztönzik őket, hogy járuljanak hozzá a helyi közösségeik szintjén a kirekesztés felszámolásához.

Ennek megfelelően az osztályfőnökök irányításával a flashmob keretében a diákok diszkrimináció-ellenes plakátokat tartottak a kezükben, és felháborodásukat fejezték ki amiatt, hogy napjainkban is megbélyegeznek embereket anyagi helyzetük, etnikai, vallási vagy nemi identitásuk miatt.

Feliratok

Sparge clișeele care rănesc oamenii!, Suntem diferiți, dar avem aceleași drepturi!, Mindenki különbözö, mindenki egyenlő!, Victoriile nu au culoare, împreună putem schimba destine!, Angal ó dévl sakon sin Barrabarr! (Isten előtt mindannyian egyenlők vagyunk), The na avas avera sar shamle! (Ne ítélj, amíg nem ismersz meg valakit!). Ezek a szlogenek voltak olvashatóak román, francia, magyar és romani (cigány) nyelveken, miközben a fiatalok azon reményeiknek adtak hangot, hogy egyszer talán egy olyan barátságos világban fogunk élni, amelyben kölcsönösen tiszteljük egymást, és senki se szorul a perifériára. Szintén a projekthez tartozik, hogy júniusban öt diák Ramona Chişiu tanárnő és egy helyi tanácsos kíséretében részt vesz egy szemináriumon Kolozsváron.

A járókelők érdeklődéssel figyelték a történteket, sokan fényképeztek. Egy öt perces rövidfilm is készült, melyet bemutatnak majd a felelős hatóságoknak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!