ERDON Helyi hírek

2015.04.29. 18:01

Több pert is elvesztett a nyugdíjpénztár

A Prefektusi Kollégium szerdai ülésén a Bihar megyei Nyugdíjpénztár, az egészségbiztosítási pénztár, valamint a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság vezetői tájékoztattak az intézményekről.

A Prefektusi Kollégium szerdai ülésén a Bihar megyei Nyugdíjpénztár, az egészségbiztosítási pénztár, valamint a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság vezetői tájékoztattak az intézményekről.

Leontin Ţîrle, a Bihar megyei Nyugdíjpénztár igazgatója részletesen ismertette az intézmény tevékenységét, adatokat is szolgáltatott. Megemlítette többek között, hogy a 0259.413451 telefonszámon is szolgáltatnak különféle, nyugdíjjal, utazási bérletekkel, különféle igazolásokkal kapcsolatos információkat. 2014 során csaknem háromezer panaszt, 5686 új nyugdíjaztatási dossziét regisztráltak, s ezek közül csaknem másfél ezer rokkantsági nyugdíjaztatásra vonatkozott; a korhatári nyugdíjaztatásra vonatkozó dossziék száma 1380 volt, előrehozott, illetve részben előrehozott nyugdíjaztatást pedig 567-en igényeltek.

Fórum

Csaknem 13 ezer, a nyugdíjak átszámolására vonatkozó kérvény érkezett az intézményhez, több mint hatezer vonatkozott az elhalálozáskor nyújtandó segélyre. 259 esetben az érintettek a nyugdíj átszámolására vonatkozó óvást nyújtottak be, ezek közül 136 óvást továbbítottak a Központi Elbíráló Bizottsághoz. Megemlítette a www.cjpensiibihor.ro honlapjukon lévő fórumot is, ahol párbeszéd formájában nyújtanak információkat a nyugdíjpénztár munkatársai az érintetteknek. Újdonság, hogy a portálon lehetőség van arra, hogy az érintettek időpontot igényeljenek a nyugdíjaztatási dosszié leadására vonatkozóan.

2014 folyamán a pénztár 529 perben vett részt, három eset kivételével alperesként, s 263 esetben a bíróság a felperesnek adott igazat, 33 esetben pedig a pénztár nyerte meg a pert. Tavaly több mint 30 ezer személy betegnyugdíjaztatását vizsgálták újra a szakrendelőkben, ennek nyomán 728 személy elvesztette a betegnyugdíjat, 278 esetben enyhülést, 152 esetben pedig súlyosbodást konstatáltak. Egyúttal több mint másfél ezer új rokkantsági nyugdíjat állapítottak meg, a nyugdíjaztatás oka legnagyobbrészt szív- és érrendszeri megbetegedés, ezt követik a daganatos betegségek, a neurológiai, pszichikai, illetve mozgásszervi bántalmak. A rokkantsági nyugdíjak száma tavaly decemberben 38.423 volt, 2397-tel kevesebb, mint 2013-ban.

Új programok

Év végi adatok szerint a Bihar megyei nyugdíjpénztár 3058 külföldön élő személynek folyósítja a nyugdíjat, a legtöbben Magyarországon, illetve Ausztriában élnek.

Mindent összevetve a kifizetés alatt lévő nyugdíjak száma 2006 óta csökken, akkor több mint 182 ezer volt, tavaly pedig nem egész 160 ezer. Ezen belül a folyósítás alatt álló szociális nyugdíjak száma is csökkent, 18.333-ról elérte a 13.555-öt.

A Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár jelentése következett, ennek során dr. Ionuţ Gheorghe igazgató többek között az újdonságokról is beszámolt. Például tavaly óta az orvosi okokból történő mell-implantátumok elhelyezését is támogatja a pénztár, továbbá a belső elválasztású mirigyek megbetegedését is az országos egészségügyi programokon belül kezelik. A prefektus kérdésére válaszolva az igazgató elmondta: elegendő pénz van mindegyik egészségügyi programra, tavaly egy hónapig nem volt elegendő a csontritkulás kezelésére való összeg, de az idén úgy tűnik, ez sem jelent majd gondot.

Az ülés végén Florin Băran, a prefektúra munkatársa beszámolt az alárendelt intézmények ellenőrzésének eredményeiről. Mint kiderült, egyes intézmények közönségszolgálati alkalmazotti nem viselik a kötelező kitűzőt melyen fel van tüntetve a nevük, egyes intézményeknél pedig nincs panaszkönyv.

Adatok

Dr. Daniela Rahotă, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság igazgatója beszámolója során elmondta: tavaly 32 ezer gyermeket oltottak be és tízezer, különféle okok miatt veszélyeztetett felnőttet. 5800 terhes nő esetében végezték el a szifiliszre vonatkozó tesztet és 46 esetben derült fény a betegségre. Tavaly több mint tízszer annyi összeget kaptak a TBC megelőzésére és kezelésére, mint tavalyelőtt, azaz egymillió lejt. Ebből tizenötezer személyt vizsgáltak meg, 430 személynél alkalmazták a megelőző kezelést és 535 személy kezelését biztosították. Tavalyelőtt ezer, tavaly pedig 1650 nőnél végezték el a méhnyakrák-vizsgálatot az erre irányuló megelőző programon belül, hangzott el.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!