ERDON Helyi hírek

2015.04.06. 11:48

Húsvét a válaszadás ünnepe

Csűry István a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét húsvét vasárnap a Nagyvárad-ősi református templomban.

Csűry István a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét húsvét vasárnap a Nagyvárad-ősi református templomban.

Zsúfolásig megtelt hívekkel vasárnap délelőtt kilenc órakor a Nagyvárad-ősi református templom, ahol a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét János evangéliumából vett szövegrész alapján. Csűry István püspök felhívta a figyelmet arra, hogy sokan nem mindig tudják értelmezni azt, ami több mint kétezer évvel ezelőtt történt. Ahogy Mária is sírva áll a nyitott sír mellett, ugyanúgy „a mai emberek sem jutnak túl a szomorúságon, mert nem értik az eseményt, és a feltámadás helyett a halált látják” . Csűry István kiemelte, hogy nagyon nehéz meglátni a feltámadásban azt, ami az embernek hihető, illetve úgy tekinteni a feltámadásra, hogy az valóban gyógyító érték legyen. Csűry István a továbbiakban kifejtette: „Krisztus megpróbál végigvezetni egy folyamaton, melynek első állomása megállni a nyitott sír mellett. El kell érkezni a világ valóságos dolgainak a megmagyarázásához, és el kell érkezni ahhoz, hogy a feltámadás életünk erőforrása legyen. Ebben az első segítség Jézus megszólalása a sír mellett”.

Az evangéliumi történetet idézve Csűry püspök elmondta, hogy Jézus néven szólítja Máriát, aki ő ekkor megismeri Jézust. A püspök hangsúlyozta, hogy Jézus nem csak Máriát, hanem minden embert nevén szólít, ezért a következő lépés a miénk kell legyen: oda kell fordulni Jézushoz, és fel kell ismerni benne a szabadítót, aki jobban ismeri az embereket, mint az emberek önmagukat. „Húsvét a válaszadás ünnepe. Te mit válaszolsz?” - kérdezte a híveket Csűry püspök a továbbiakban kifejtve azt, hogy az embereknek is meg kell szólítaniuk Jézust. „Húsvét az életről szól, személyesen téged éltető üzenete van. Fel kell fognunk azt, hogy Jézus éltetni akar minket” - zárta szavait az igehirdető. Az igehirdetés után úrvacsora osztásra került sor.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!