ERDON Helyi hírek

2015.03.02. 12:35

Ünnepel a váradi Hubic-iskola

Nagyvárad- Fennállásának 90. évfordulóját ünnepli a jövő héten három egymást követő napon a Francisc Hubic Művészeti Iskola. A részletekről tegnap délelőtt Marian Boboia igazgató tájékoztatott.

Nagyvárad- Fennállásának 90. évfordulóját ünnepli a jövő héten három egymást követő napon a Francisc Hubic Művészeti Iskola. A részletekről tegnap délelőtt Marian Boboia igazgató tájékoztatott.

1925-ben Francisc Hubic görög katolikus pap, zeneszerző, karmester és néhány zenésztársa iskolát alapított Nagyváradon városi konzervatórium elnevezéssel, mely Szatmárnémeti és Marosvásárhelyt követően a harmadik ilyen jellegű intézmény volt az országban. Az ötvenes évektől aztán úgymond népiskolaként működött, az 1989-es rendszerváltozást követően pedig felvette az alapítója nevét. Jelenleg a Bihar Megyei Tanács támogatását élvezi, és saját formációkat is működtet, ezek a Rapsodia Bihoreană zenekar, a Lioara néptánccsoport, az Art Band könnyűzene együttes és a Vetre Bihorene csoport.

Minderről Marian Boboia igazgató beszélt azon a tegnapi sajtótájékoztatón, melyen arra is felhívta a figyelmet, hogy a 90. évfordulót három egymást követő napon fogják megünnepelni, mely rendezvények jellegzetessége, hogy együtt fognak fellépni a diákok és a tanárok, illetve meghívták ezekre a Romániában működő többi művészeti iskola igazgatóját is.

Március 11-én, szerdán 17 órakor a színház előcsarnokában kiállítás nyílik a képzőművészeti szakos hallgatók alkotásaiból (festészet, grafika, dekoratív művészet, szobrászat, divat-dizájn), majd 18 órától megszervezik a II. Art Oradea elnevezésű könnyűzenei fesztivált, melynek keretében a művészeti iskolák jelenlegi és volt tanulói mérik össze tudásukat, körülbelül tizenöten. A belépőjegyek 5 lejbe kerülnek, és a Francisc Hubic Művészeti Iskola székhelyén (Moscovei/Szilágyi Dezső utca 5. szám, I. emelet) lehet megvásárolni ezeket. Az eseményen fellépnek az iskola diákjai is, az Art Band zenekar kíséretével (melynek „frontembere” Ari Nagy Sándor tanár), valamint a zsűrielnöki tisztséget is ellátó Horia Moculescu előadóművész és Paula Seling énekesnő, zongorista.

Komolyzenei koncert

Március 12-én, csütörtökön 17 órától szintén a színházban komolyzenei koncerttel kedveskednek az érdeklődőknek, mely azonban ingyen hallgatható meg. Színpadra lépnek a zongora, hegedű, gitár, balett és klasszikus canto szakos diákok, a sztárvendég pedig Sándor Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Opera basszbaritonistája.

Liviu Buțiu aligazgató kifejtette: március 13-án, pénteken 18 órától a Szakszervezetek Művelődési Házában népzenei előadásra kerül sor, melyre román folklóregyütteseket és népdalénekeseket hívtak meg Románia különböző tájegységeinek képviseletében. A jegyek 25 lejbe kerülnek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!