ERDON Helyi hírek

2015.03.26. 16:58

Új szabályzat, megújuló passzázs

A nagyváradi helyi tanács csütörtöki ülésén többek között elfogadta a módosított helyi köztisztasági szabályzatot, és a Fekete Sas palota passzázsának módosított felújítási tervét.

A nagyváradi helyi tanács csütörtöki ülésén többek között elfogadta a módosított helyi köztisztasági szabályzatot, és a Fekete Sas palota passzázsának módosított felújítási tervét.

A nagyváradi helyi tanács elfogadta a módosított köztisztasági szabályzatot, melynek fontos eleme az, hogy segítségével visszaszorítják majd a guberálást a városban, ugyanis a hulladékok a város tulajdonát képezik, ezért a guberálás lopásnak, azaz bűncselekménynek minősül. A helyi rendőrség, az RER Ecologic Service köztisztasági vállalat és az ECO Bihor vállalatokkal közösen fog járőrözni és a guberálóktól el fogja kobozni a hulladékot. A módosított szabályzat kimondja azt is, hogy a szeméttároló konténerekhez csak a lakótársulásoknak lesz hozzáférésük, ami többek között szintén a guberálás visszaszorítását célozza. Egy másik elfogadott határozat-tervezet értelmében a RER Ecologic Servicenek a jövőben azokat az utcákat is rendszeresen kell takarítania, amelyek modernizálását 2014. október 15. és 2015. március 13. között fejezték be. Eszerint a jövőben rendszeresen takarítani fogják a Lipovei, Tabéry Géza, Lotus, Meiului, Prietniei, Erkel Ferencz, Vavilov, Turii, Belsugului, Salcamilor, Trotusului, Tabacarilor, Tiglarilor, Nucetului utcákat is. A váradi tanácsosok elfogadták azokat a határozatokat is, amelyek lehetőséget biztosítanak arra, hogy az Európai Uniótól a váradi fűtéshálózat felújítására elnyert anyagi támogatásból el nem költött összegeket további hálózatfelújítási munkálatokra lehessen fordítani. Az elfogadott határozat szerint mintegy húsz kilométernyi fűtéscső cseréjét végzik majd el még ebben az évben a megspórolt összegekből.

Fekete Sas passzázs

A testület megszavazta a Fekete Sas palota mozaikburkolatának új felújítási tervét is. Az új projekt kivitelezése 4.846.601 lejbe kerül, ebbe a munkálatba bele van foglalva a díszkivilágítás kiépítése is a passzázsban. A kivitelezési időszak négy hónap, és mint ahogy azt Ilie Bolojan polgármester korábban már elmondta, az új közbeszerzési eljáráson az eredeti kivitelező, a Marconst cég nem vehet majd részt. Az elfogadott határozat értelmében a Marconst által letett mozaikburkolatot feltörik, és a passzázs teljesen új mozaiklap-burkolatot kap összesen 986 négyzetméteren. Ugyan Ilie Bolojan polgármester korábban azt is elmondta, hogy a város szerződést bont a Marconst céggel, viszont az említett határozat-tervezetben ennek nyoma sem volt. Ugyancsak a tegnapi tanácsülésen elfogadták azt a tervezetet is, melynek értelmében felújítják a Fekete-Sas palotából nyíló belső udvart is, és ugyanolyan burkolattal látják el, mint a passzázst. Ennek a munkálatnak az összértéke 827.792 lej, a kivitelezési időszak szintén négy hónap.

Homlokzat

Ugyancsak a csütörtöki ülésen szavaztak a helyi tanácsosok arról, hogy megújuljon a Deák Ferenc (Gojdu) sétány 5. szám alatti ingatlan homlokzata. A munkálat összértéke 357.780 lej, a beruházást az Ingatlankezelő költségvetéséből finanszírozzák majd. Egy további elfogadott határozat-tervezet értelmében a Ceyrat utca irányába bővítik a Rulikowski temetőt. A bővítés során mintegy két kilométernyi sétány épül, kialakítják a közvilágítást és kiépítik a csatornákat, és hat kutat is építenek. A beruházás értéke 412 ezer euró, a kivitelezésre hat hónap áll majd rendelkezésre a munkálat elvégzését megnyerő cégnek.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!