ERDON Helyi hírek

2015.03.17. 08:43

Szobor nem lesz, hídnév talán

A nagyváradi polgármesteri hivatal nem támogatja a római katolikus egyházmegye javaslatát, hogy a kőből készült Szent László szobrot helyezzék el a Szent László templom közelében.

A nagyváradi polgármesteri hivatal nem támogatja a római katolikus egyházmegye javaslatát, hogy a kőből készült Szent László szobrot helyezzék el a Szent László templom közelében.

A püspökség február 9-én küldte el a hivatalnak arra vonatkozó javaslatát, hogy a barokk korban, kőből készült, jelenleg a bazilika mellett álló Szent László szobrot helyezzék ki a Szent László templom közelében. Adriana Lipoveanu, Nagyvárad főépítésze a Bihari Napló érdeklődésére válaszolva elmondta, hogy a beadványra múlt pénteken küldték el válaszukat, amelyben elvetették a római katolikus püspökség ötletét. A főépítész úgy fogalmazott, hogy a hivatal kész együttműködni a római katolikus püspökséggel egy másik megoldás megtalálásában. Ennél többet nem volt hajlandó elmondani a válasz tartalmáról, így nem derült ki az, hogy milyen indokokra hivatkozva utasították el a római katolikusok beadványát, illetve az sem, hogy milyen más megoldást tartanának elfogadhatónak.

Alternatívák a Szent László szobor-ügyben

Hétfőn közleményt adott ki a római katolikus püspökség is, amelyből az derül ki, hogy a város elzárkózik attól, hogy bármiféle Szent László szobor a főtérre kerüljön, azt viszont nem ellenzi, hogy a városalapító szent király szobra a várban kapjon helyet, illetve a város hozzájárul ahhoz, hogy a központi híd hivatalosan is Szent László nevét viselje. Ugyanakkor a közlemény szerint arra is van remény, hogy az Olaszi park visszakapja eredeti nevét, amennyiben a Mihály vajda szobra nem fog odakerülni. A püspökség közleményt az alábbiakban közöljük.

„Köztudott, hogy az egykori Szent László, ma Unirii tér átrendezése kapcsán a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Szent László szobrának felállítását kérte a polgármesteri hivataltól. Bár írásos válasz erre a kérvényre mindezidáig nem érkezett, kérésünkre szóbeli egyeztetésre került sor a kérdésben a polgármesteri hivatal, a megyei tanács, illetve a református és római katolikus egyház vezetőinek részvételével. A megbeszélésen az alábbiak fogalmazódtak meg, mint lehetőségek: 1. A polgármesteri hivatalnak nem áll módjában támogatni a római katolikus egyházmegye javaslatát, mivel a főtér átrendezése kapcsán szóban forgó szoborállítások ill. áthelyezések, legalábbis ebben a fázisban csak a főszoborra vonatkoznak. Ebből kifolyólag, nem tekintjük kizártnak a jövőben a szoborállítás lehetőségeit; 2. Amint az egyházmegye részéről már több alkalommal is megfogalmazásra került, fontosnak tartjuk Szent László szobrának felállítását a felújítás alatt lévő Várban, a városalapító király egykori sírjánál. A polgármesteri hivatal részéről biztosítottak bennünket arról, hogy a Várban helyet fog kapni egy odaillő, Szent László király emlékét őrző szobor; 3. Helyi örökségünk megőrzése és ápolása kapcsán szóba került még az is, hogy az önkormányzat hozzájárulásával az egykori olaszi temető és az ott kialakított park visszakaphatja eredeti nevét, amennyiben a Mihai Viteazul szobor nem fog odakerülni. Továbbá, a város főteréhez vezető híd, a Szent László templom mellett, Szent László híd nevet fogja viselni az önkormányzat hozzájárulásával. Nem utolsó sorban, a közeljövőben városunk Rimanóczi teret is fog kapni a sétálóutca végén. A megbeszélések folytán egyre nyilvánvalóbb, hogy a város összlakosságából huszonöt százalékot jelentő magyar lakosság igényeinek képviseletére és örökségünk megőrzésére irányuló törekvéseink feltételezik az állandó dialógust a város, illetve a megye vezetőségével. De még fontosabb, hogy maradva a realitások talaján, terveinket egységesen fogalmazzuk meg és így tudjuk képviselni a város többsége előtt is.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!