ERDON Helyi hírek

2015.03.10. 17:01

Nagyszabású nagyváradi városfejlesztési stratégia

A nagyváradi helyi tanács által kedden elfogadott nagyváradi városfejlesztési stratégia immár nem csak magára a városra, hanem az egész Nagyvárad Metropolisz Övezetre vonatkozik. A város stratégiai célkitűzése az, hogy Nagyvárad legyen a szecesszió romániai fővárosa.

A nagyváradi helyi tanács által kedden elfogadott nagyváradi városfejlesztési stratégia immár nem csak magára a városra, hanem az egész Nagyvárad Metropolisz Övezetre vonatkozik. A város stratégiai célkitűzése az, hogy Nagyvárad legyen a szecesszió romániai fővárosa.

A Nagyvárad Metropolisz Övezetre is kiterjesztett városfejlesztési stratégia kilenc fejlesztési csoportba sorolja a különböző fejlesztéseket. A 189 oldalas dokumentum rögzíti a gazdasági fejlesztés, az infrastruktúra, a közszolgáltatások, a turizmus, a szociális fejlesztés, az oktatás és kultúra, az egészségügy, a környezetvédelem valamint a közigazgatás területén felvállalt elképzeléseket, melyeket a város szeretne a 2015-2020 időszakban megvalósítani. A számos elképzelés közül csak néhányat emelünk ki most: a város nagy hangsúlyt fektet a különböző szakterületek infrastruktúrájának fejlesztésére, a város által nyújtott szolgáltatások minőségének a javítására. A konkrétumok közül kiemelhetjük a történelmi városközpont épületeinek a felújítását, a közúti infrastruktúra és a reptér fejlesztését, a közműhálózat bővítését. A város stratégiai célkitűzése az: Nagyvárad legyen a szecesszió romániai fővárosa, és az, hogy a Nagyváradi Várban rejlő turisztikai potenciált lehető leghatékonyabban kiaknázza, ugyanakkor Nagyváradon fürdőközponttá is akarják fejleszteni, ezt a célt szolgálná a jelenleg már épülő új nagyváradi strand és wellness-központ, illetve Nagyvárad-Szentmárton esetleges egyesítése is, hiszen akkor Várad részévé válna Félixfürdő, Románia egyetlen egész idényes fürdőközpontja. A szociális fejlesztés alfejezetben szerepel többek között a szociális célra használt ingatlanok felújítása, bővítése, a szociális tevékenységeket végző civil szervezetek anyagi támogatása, a hátrányos helyzetű csoportok iskolai előmenetelének a támogatása. Az oktatás és kultúra terén a tervek között szerepel a múzeumok felújítása, az oktatási és kulturális infrastruktúra fejlesztése. A sportéletet is jelentősen élénkítené a város többek között egy ötezer férőhelyes multifunkcionális sportcsarnok építésével. Az infrastrukturális fejlesztési tervek között szerepel egy intermodális logisztikai központ építése Biharpüspökiben. a Szentandrási utast a Borsi úttal összekötő körgyűrű-szakasz, valamint egy Biharpüspökit elkerülő út építése, és ennél is nagyszabásúbb elképzelés ebben a tekintetben a egy az egész metropolisz övezetet átfogó körgyűrű építése. A környezetvédelem terén a város stratégiai szinten szeretné megoldani a váradi zagytározó rehabilitációját.

RMDSZ-es javaslatok

A tanácsülés után Ritli László Csongort, a helyi RMDSZ-frakciójának vezetőjét kérdeztük arról, hogy a szövetségnek mely javaslatai kerültek bele az elfogadott stratégiába. Erre válaszolva Ritli többek között kiemelte a Rulikowski temető kezelésének stratégiai szintű kezelése és fejlesztését, ami többek között biztosítaná azt, hogy az emberek tíz-húsz évre előre kifizethessék a sírhelyeket. Az RMDSZ javaslatára került be a stratégiába az a terv is, hogy a közműhálózat fejlesztése és bővítése szempontjából Rogériusz és Biharpüspöki előnyt élvezzenek a városban újonnan létesült, vagy létesülő városrészekkel szemben. Ugyancsak az RMDSZ javaslatára lett a stratégia része az is, hogy a multikulturális jellegű rendezvényeket a város tekintse saját eseményeinek, és anyagilag és más módokon is támogassa azokat. A sport területén a stratégia rész lett az, hogy a város országos sportesemények megszervezését pályázza meg. További stratégiai szintű elképzelés egy tanuló úszómedence és egy atlétikai edzőpálya építése a városban, előbbi a sportiskola közelében lévő telken kapna helyet. Ritli László Csongor kiemelte továbbá azt az elképzelést, hogy a váradi önkormányzat hozzon létre egy külön intézményt melynek a nagyváradi vár kezelése, az ott majdan lezajló események megszervezése, illetve menedzselése lesz a feladata. Kérdésünkre válaszolva Ritli László Csongor elárulta: bár a szövetség szerette volna, de egyelőre nem került be a stratégiába az, hogy a város körül lévő fertőzött, szennyezett területeket oly módon hasznosítsák újra, hogy napenergia telepeket létesítsenek rajtuk. Erről az elképzelésről egy tanulmány készül, és amint elkészül, valószínűleg be lehet majd emelni ezt a javaslatot is a stratégiába, lévén, hogy a dokumentum elméletileg bármikor módosítható.

Fúzió

A Nagyvárad-Szentmárton fúzió tekintetében az elfogadott dokumentum többek között leszögezi, hogy amennyiben a települések egyesülni fognak, akkor a közszállítási és a közműrendszer is egységesülni fog, illetve kimondja, hogy a fúziót a két település közös turisztikai érdeke indokolja, nem utolsó sorban pedig a két település egyesítése nyomán nőnének a város esélyei arra, hogy még több uniós forrást pályázzanak meg sikerrel.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!