ERDON Helyi hírek

2015.03.22. 16:37

Nagyon eszi a szú a népet

Csak kevés ember jut el fogászhoz Romániában, ez az ágazat ugyanis majdnem teljesen privát. Erről is szó volt egy konferencián.

Csak kevés ember jut el fogászhoz Romániában, ez az ágazat ugyanis majdnem teljesen privát. Erről is szó volt egy konferencián.

Nem valami egészséges a romániaiak fogazata sem – ezt éppen a Szájüreg Egészségének Világnapján (mert igen, ilyen is van) tudtuk meg. A világnap alkalmából ugyanis Nagyváradon a Magánpraxisú Fogorvosok Szövetsége tartott rendezvényt pénteken, és a szövetség elnökével Dr. Pantel Márton Györggyel beszélgettünk a témáról. Kérdéseinkre elmondta: a romániai lakosság mintegy 9o százalékát érinti a káriesz, azaz az egész országot lyukasztgatja a közkeletű névén fogszuvasodásnak ismert jelenség. Majdnem minden kimutatásra igaz, így a jelen témakörben készültre is az, hogy Románia sereghajtó Európában. A szájüreg higiéniája is elhanyagolt nálunk, a rengeteg szuvas fog mellett például százezer emberből körülbelül tíznél a szájüreg rákos megbetegedése is kimutatható.

Keserű cukor

A szakember szerint ennek egyik oka, hogy nagyon kevesen jutnak el az országban fogorvoshoz. Ez az ágazat szinte teljes egészében, 95 százalékban privát immár, azaz magánrendelőkben zajlik majdnem az összes kezelés, sokan pedig ezt nem tudják kifizetni. Azon felvetésünkre, hogy más orvosokat könnyebb kerülni, viszont a fogorvoshoz talán mégiscsak elrángatja az embert a fájdalom, azt válaszolta, hogy egyre többen inkább együtt élnek a fájdalommal. Ráadásul Romániában a szájüreg egyszerűen nem része a test azon tájékainak amelyre legalább valamelyest figyelmet fordít az átlagember.

Azt hihetnénk egyébként, hogy a számos divattá váló, majd megdőlő elmélet egyike csupán az, manapság már, hogy a cukor tulajdonképpen közvetlenül rontja a fogakat. A szakértő ennek az ellenkezőjét mondja: szerinte a cukorfogyasztás illetve a cukrozott élelmiszerek fogyasztása még mindig a legelső oka a fogak megbetegedésének.

Szóba került az általa vezetett szervezet is. Mint elmondta, jelenleg ötszáz tagjuk van, de voltak jobb idők is amikor több, mint kétezer volt. Azóta viszont megalakult a fogorvosi kamara, amelynek minden fogorvos kötelezően tagja, így az ő szervezetükben csak az önkéntesek maradtak, már csak azért is, mert ez utóbbi egyik fő célja is, eleve az önkénteskedés. Az ágazat főbb gondjának különben azt tartja, hogy nincs kormánystratégia erre nézve, hiába fogorvos az egyik miniszter, így sem fordítanak figyelmet erre a témakörre sem. Kevesli emellett az ágazatnak jutó kormánytámogatást. Mint megtudtuk, főleg a gyerekeknek jár némi állami pénz, azaz nem minden beavatkozást a páciens (vagy annak szülei) fizetnek, de ez is alig valamicske. Például egy gyereknek ötévente készíthető ilyen pénzből fogszabályzó, ez az időintervallum pedig eleve abszurd. A felnőttek esetében pedig szinte nincs is semmilyen támogatás. Úgy véli, a szájhigiénia a civilizáció egyik mércéje is. Márpedig sokat elmond Romániáról mindaz, amit fenntebb olvashattak.

A konferenciával párhuzamosan szintén az ő szervezésükben egyébként gyerekeknek tartottak felvilágosítást a száj - és fogápolásról. Ez a foglalkozás két csoportban zajlott, oda is benéztünk, és azt tapasztaltuk, hogy igazi ismeretterjesztő tevékenység zajlott, nem tudták le ilyenkor sok helyütt szokásos látszat rendezvénnyel.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!