ERDON Helyi hírek

2015.03.03. 16:09

Jó jelenlét a vizsgaszimuláláson

A magyar, német és szlovák tagozatos diákok nagyobb számban jelentek meg az idei érettségi szimuláláson, mint tavaly. Gond nélkül zajlott az anyanyelvi megmérettetés is Bihar megyében.

A magyar, német és szlovák tagozatos diákok nagyobb számban jelentek meg az idei érettségi szimuláláson, mint tavaly. Gond nélkül zajlott az anyanyelvi megmérettetés is Bihar megyében.

Amint Kéry Hajnal megyei főtanfelügyelő helyettestől megtudtuk, a Bihar megyei német tagozatos tizenegyedikesek és tizenkettedikesek közül senki nem hiányzott a keddi megmérettetésen, a szlovák tagozatosok közül összesen hárman hiányoztak, a magyar tagozatos tizenegyedikesek közül 653-an jöttek el és harmincan hiányoztak, a magyar tagozatos tizenkettedikesek közül pedig 791-en jöttek el és 56 volt a hiányzók száma. Ez sokkal jobb jelenlét, mint a tavalyi, a tizenegyedikesek közül jóval kevesebben hiányoztak, s a tizenkettedikesek is nagyobb arányban jöttek el, mint egy évvel korábban, mondta a főtanfelügyelő helyettes. „Ezek szerint a többség felfogta, hogy az ő érdeke részt venni egy megmérettetésen még a vizsga előtt” - tette hozzá.

Megfelelő tételek

Tudomásunk szerint a diákok mindenütt időben kapták meg a tételeket, egyéb fennakadások sem voltak. A nagyváradi Ady Endre középiskolában tíz után tíz perccel jöttek ki az első vizsgázók, de a legtöbben tizenegy és tizenkettő között hagyták el az osztálytermeket.

Akárcsak a román nyelv és irodalom vizsgaszimulálás esetén, ezúttal is más-más tételeket kaptak a tizenegyedikesek és a tizenkettedikesek, illetve a reál és humán szakos diákok. Azok a tizenkettedikesek, akiket megkérdeztünk – mind a reál, mind a humán szakosok – azon a véleményen voltak, hogy a tételek megfelelően nehezek voltak és nem kaptak olyasmit, amit nem tanultak, vagy amire nem számítottak.

A reál szakosok első tételként Juhász Gyula Magyar táj, magyar ecsettel című versét kellett elemezzék, második tételként egy emailezésről szóló szöveget kaptak, s ehhez fűződő kérdésekre kellett válaszolniuk. Többek között egy párbeszédet is meg kellett fogalmazzanak a munkahelyi email váltásról. A harmadik tétel az volt, hogy jellemezzék egy XX. századi novella főszereplőjét. Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond és Kosztolányi Dezső egyes művei közül választhattak.

A humán szakos tizenkettedikesek Ady Endre A Hortobágy poétája című versét kellett elemezzék; a második tétel Babits Mihály egy, középiskolásokról szóló szövege volt, s ehhez kapcsolódó kérdésekre kellett válaszolniuk. Ezek egyebek mellett a szövegértésre, nyelvtani kapcsolóelemekre, a kommunikáció funkciójára vonatkoztak. A harmadik tétel egy értekezés megírása volt az időkezelésről egy XX. Századi epikus műben. Több lehetőség közül választhattak, akiket megkérdeztünk, Móricz Zsigmond Sárarany című művét vették alapul, mivel azt nemrég tanulták.

Szerdán a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból zajlik érettségi vizsgaszimulálás a tizenegyedikesek és tizenkettedikesek számára: a reál szakosok matematika-, a humán szakosok pedig történelemtudásukról adhatnak számot.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!