ERDON Helyi hírek

2015.03.26. 13:38

Beiskolázási keretszámok elfogadva

A kormány szerdán fogadta el a 2015-2016-os tanévre érvényes országos beiskolázási keretszámokra vonatkozó határozatát. A megyékre lebontott keretszámokról később döntenek.

A kormány szerdán fogadta el a 2015-2016-os tanévre érvényes országos beiskolázási keretszámokra vonatkozó határozatát. A megyékre lebontott keretszámokról később döntenek.

A kormányhatározat értelmében a 2015–16-os tanévben az iskola előtti oktatásban 655 ezer helyet biztosít az állam, az elemi iskolákba 925 ezer gyereket vehetnek majd fel állami tanintézménybe, a gimnáziumi oktatásban 830 ezer új diákra számítanak. A középiskolai oktatásban 208 ezer diákot lehet majd beíratni kilencedik osztályba, szakközépiskolákban összesen 53 ezer hely lesz. Középiskola utáni nem egyetemi oktatásban 30.422 hely lesz az első évben. A katonai iskolákban a következőképpen oszlanak meg a helyek: belügyminisztériumi oktatás 1.085 hely, honvédelmi oktatás 797 hely, igazságügyminisztériumi katonai oktatás 240 hely. A középiskolai oktatást leszámítva művészeti és sportiskolákban a következő tanévben összesen 38.500 helyet szabott meg a kormány. Fogyatékos, speciális oktatást igénylő gyerekek számára a következő tanévben 28.450 helyet biztosít az állam az induló osztályokban. A felsőoktatásban jövőre 62.400, mesterképzőn pedig 35.600 államilag támogatott hely lesz első évben, rezidensképzésen négyezer, doktorképzésen háromezer helyet ír elő a határozat. Ugyanakkor a román kormány részben vagy egészben támogatja 6745 moldovai köztársaságbeli vagy más országokban élő román diákok iskolai és egyetemi oktatását a következő tanévben. A tanügyminisztérium a megyékre és tanintézményekre lebontott beiskolázási keretszámokat minisztériumi rendeletekkel fogadja majd el.

Még várnak

Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő helyettes lapunk érdeklődésre válaszolva elmondta, hogy még nem kapták meg a minisztériumtól a Bihar megyének megítélt beiskolázási keretszámokat, ezért csak arról tudott tájékoztatni, hogy a tanfelügyelőség milyen igénylést küldött fel a szaktárcának jóváhagyásra. Kéry Hajnal elmondta, hogy a megyében a magyar oktatást illetően minden olyan helyre kértek magyar tannyelvű előkészítő és ötödik osztályt, ahol most is vannak magyar tannyelvű osztályok. Hozzátette: előfordult az, hogy csak egy óvodai csoportot kértek oda is, ahol jelenleg két csoport működik, ennek oka a csökkenő gyereklétszám. Kéry Hajnal kifejtette továbbá, hogy jelenleg negyvenkét magyar tannyelvű kilencedik osztály működik a megyében, ezek között vannak elméleti líceumi, szakiskolai és három éves szakképző iskolai osztályok is. A tanfelügyelőség ugyanennyi kilencedik osztályt kért a következő tanévre is nagyjából ugyanazokba a tanintézményekbe. Ez alól két eset képez kivételt: a szakácsképző magyar tannyelvű osztályát a jövő évtől a nagyváradi Szent László Líceum veszi át a Mihai Viteazul Műszaki Szakkollégiumtól, míg a villanyszerelői osztály a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumba kerül át a Traian Vuia Műszaki Szakkollégiumból. A főtanfelügyelő-helyettes hozzátette, hogy szakácsképzés a következő tanévben líceumi és szakiskolai osztályban is indulni fog magyar nyelven. Tudatta továbbá, hogy valószínűleg csökkenni fog az elméleti líceumi kilencedik osztályok száma, ezek helyett azonban szakiskolai osztályok jelennek meg. Kéry Hajnal aláhúzta, hogy elegendő kilencedik osztály fog indulni a következő tanévben ahhoz, hogy minden nyolcadik osztályt elvégző magyar diák anyanyelvén folytathassa tanulmányait. A tanügyi elöljáró végezetül elmondta, hogy csakúgy mint az idén, a következő tanévben is az előkészítő osztálytól a tizenkettedik osztályig mind a tizenhárom évfolyamban átlagban 1200 diák tanul majd magyarul Bihar megyében, azaz az előrejelzések szerint jövőre is mintegy 15600 magyarul tanuló diákja lesz Biharnak.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!