ERDON Helyi hírek

2015.02.09. 16:01

Miért én?

Február 5.- 15. közötti időszakban zajló 65. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Panoráma szekciójában mutatják be Tudor Giurgiu rendezésében készült „De ce eu?” (Miért én?) című román- magyar- bolgár filmet, amely reális történetből ihletődött.

Február 5.- 15. közötti időszakban zajló 65. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Panoráma szekciójában mutatják be Tudor Giurgiu rendezésében készült „De ce eu?” (Miért én?) című román- magyar- bolgár filmet, amely reális történetből ihletődött.

Egy per kapcsán Cristian Panait 29 éves ügyész korrupciós ügyekben nyomoz. Tevékenysége bizonyos „érdekeket sértett”. Ennek következtében egy idő múlva ellene is vizsgálatot rendelnek el. 29 éves korában öngyilkos lesz. Sokféle hír és álhír látott napvilágot. Többek között az, hogy a politikumnak alárendelt igazságszolgáltatás nyomásának hatására követte el a tettét.

A főszerepet Emilian Oprea, a Brăila-i „Maria Filotti” Színház művésze, játssza, aki a szerepe alakításához információkat gyűjtött az üggyel kapcsolatban. Találkozott azokkal a személyekkel, akik ismerték.

Amint a Libra Produkcio elektronikus levélben jelezte, a nemzetközi sajtó és a közönség számára 6 filmvetítés lesz. Első ízben február 6.-án mutatták be.

A De ce eu? című film hivatalos bemutatója február 11-én lesz, a Kino International gálaelőadáson.

A film rendezője Tudor Giurgiu. Forgatókönyvírók: Loredana Novak és Tudor Giurgiu. Főbb szereplők: Emilian Oprea (Cristian Panait), Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Gáspárik Attila, Virgil Ogăşanu.

A Berlinale-n a stáb nagy része résztvesz. A Gálaesten a forgatókönyvíró Loredana Novak és a producer, Oana Giurgiu is jelen lesz.

Kolozsváron a munkafolyamatban levő filmet a rendező és a főszereplő jelenlétében a múlt év novemberében mutatták be. A filmvetítést követő közönségtalálkozón Tudor Giurgiu beszélgetett a jelenlevőkkel. Érdekelte a közönség véleménye. A film muster változatáról írtam „Ismerni a nézői visszajelzést” címen. Az írás az Erdély Online-ban jelent meg (2014. november 17.). Természetesen, azóta a film muster változata is bizonyos módosulást szenvedett.

A hazai filmszínházakban február 27.-től vetítik majd azt a filmváltozatot, melyet a 65. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon vetítettek.

A filmvilágnak egyik figyelemre való tevékenysége, hogy a filmesek figyelik egymás alkotásait, mert minden árnyalatnyi előrelépés a nézőközönség felé, átvevődve, beépül az elkészülő új filmekbe. Ezért jelent nagyon sokat, ha valamelyik filmesünk alkotása túllépi az ország határait, és meghívást kap, alkotását filmfesztiválokon vetítik. A képi nyelv, a hanghatások, de maga a tartalom is vall azokról a gondolatokról, melyek a filmest ihlették alkotásának elkészítése során. Az egyetemes mondanivaló hatása felmérhető abban az érdeklődésben, mely a vetítések mennyiségét meghatározza. A közönség számára 6 filmvetítés bizonyítja, Tudor Giurgiu neve jól cseng a 2015-ös év filmvilágában.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!