ERDON Helyi hírek

2015.02.24. 12:20

Kiállt a vallásoktatás mellett

Nagyvárad- Kedden az RMDSZ-nél sajtótájékoztatót tartott Huszár István alpolgármester. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az Alkotmánybíróság döntése értelmében kérvényezni kell a vallásoktatást.

Nagyvárad- Kedden az RMDSZ-nél sajtótájékoztatót tartott Huszár István alpolgármester. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az Alkotmánybíróság döntése értelmében kérvényezni kell a vallásoktatást.

Azzal a céllal tartott kedd délelőtt sajtótájékoztatót az RMDSZ székházában Huszár István nagyváradi alpolgármester, hogy felhívja a magyar szülők figyelmét arra: az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek minősítette azt, hogy a diákok kötelező vallásoktatásban részesüljenek a 0-XII. osztályokban, így bár a hitoktatás a tananyag szerves része marad, a szülőknek külön kérvényezniük kell ezt, már a következő, vagyis a 2015/2016-os tanévre vonatkozóan. Ennek módja, hogy egy formanyomtatványt kell kitölteniük, majd március 6-ig visszajuttatniuk az adott iskolának. Ezek kiosztása már folyamatban van, így az elöljáró azt tanácsolja a szülőknek: amennyiben még nem kapták kézhez, kérdezzék meg a gyermekeiktől, hogy nem felejtettek-e odaadni nekik valamilyen papírt?

Az űrlapot kiskorúak esetén a szülőknek, a 18. életévüket betöltött diákok esetén pedig ők maguk kell kitölteniük, illetve aláírniuk. Amúgy nagyjából a következő szöveget tartalmazza: alulírott (név, személyi szám, kinek a szülője) kérvényezem, hogy az X település, illetve megye X iskolájába beíratott lányom/fiam az X felekezet vallásórájára járjon. Ugyanakkor mellékelve van egy lista is, a Romániában hivatalosan elismert 18 felekezet elnevezésével.

Hasznos

Huszár István hangsúlyozta: természetesen nem akarja ráerőszakolni a véleményét senkire, de úgy gondolja, érdemes és hasznos részt venni a vallásórákon, mert talán az egyetlen olyan tantárgy, mely a gyermekek lelki fejlődésével is foglalkozik, és nem teremt versenyhelyzetet. Magyarként pedig úgy véli, egyfajta kötelességünk kiállni történelmi egyházaink mellett, és arról sem szabad megfeledkezni, hogy amennyiben kevesen iratkoznak fel, veszélybe kerülhet magyar hitoktatók állása. Hozzátette: ráadásul mivel a tananyag része, akik nem járnak vallásórára, azoknak a diákoknak valamilyen külön elfoglaltságot kell biztosítani arra az egy órára (olvasás, sporttevékenységek stb.), tehát senki se számítson arra, hogy kevesebb időt kell vagy lehet majd az iskolában tölteni.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!