ERDON Helyi hírek

2015.02.26. 15:19

Igazságszolgáltatás: megvalósítások, gondok

A törvénykönyvek módosítása nagy kihívás elé állította a bírókat és ügyészeket, az ítéletek még nem elég egységesek, mondta Robert Cazanciuc igazságügyi miniszter csütörtökön, Nagyváradon.

A törvénykönyvek módosítása nagy kihívás elé állította a bírókat és ügyészeket, az ítéletek még nem elég egységesek, mondta Robert Cazanciuc igazságügyi miniszter csütörtökön, Nagyváradon.

Az igazságügyi miniszter egyrészt a nagyváradi Itélőtábla tavalyi tevékenységének értékelése alkalmából jött el Nagyváradra, másrészt – mint ő maga elmondta – azért, mert itt van az ország legnagyobb „igazságszolgátatási építőtelepe”. Szerdán este el is látogatott a felújulófélben lévő Igazságügyi Palotához, s mint mondta, a munkálatokat végző cég képviselője biztosította őt a felől, hogy a megszabott határidőre, azaz december végére meglesznek a munkálatokkal. „Elterveztem, hogy eljövök majd az épület felavatására” - jelentette ki.

A törvénykönyvek módosítása kapcsán elmondta: az európai szinten egyedi változások nagy kihívás elé állították a bírókat és az ügyészeket, a cél az, hogy az ítélethozatal egységessé váljon, s bár ez egyelőre még nem valósult meg, nagyon sok felkészülést vont maga után a változás, ez pedig egyértelmű pozitívum. Ennek az országnak előreláthatóságra van szüksége a jogszolgátatás terén, valamint gyors ítélethozatalra – jelentette ki. A későbbiek során, egy kérdésre válaszolva elmondta: az, hogy hasonló ügyekben különböző ítéletek születnek, a bírók eltérő meggyőződésével, vagyis az egységesség és előreláthatóság hiányával is magyarázható.

Áthelyezik

Az elkövetkezendő öt év során 500 millió euró körüli összegeket ruháznak majd be a hazai igazságszolgátatásba, s ebbe nem számították bele a börtönök felújításával járó költségeket. Nagyvárad nem az egyedüli hazai város, ahol a börtön a város szívében van, ezen feltétlenül változtatni kell, ugyanis a szűkös terület egyáltalán nem felel meg az elítéltek átnevelésére, kiképzésére. Ez egy prioritás és az állam pénzügyileg támogatni fogja ezeknek a börtönöknek az áthelyezését, hangzott el.

Arra a kérdésre, hogy az igazságszolgáltatás melyik aspektusa az, amellyel elégedetlen, a miniszter azt válaszolta: a már említett egységesítés céljából több párbeszédre lenne szükség a bírók között, ugyanakkor a szakmai büszkeségnek háttérbe kellene szorulnia.

Szintén kérdésre válaszolva kifejtette: a bírók fizetését megfelelőnek és elegendőnek tartja arra, hogy ne legyenek lefizethetők, valószínűleg mindegyikük többet keres, mint az államelnök.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!