ERDON Helyi hírek

2015.02.05. 12:41

Fontos a megelőzés a mellrák elleni küzdelemben

Nagyvárad- Az RMDSZ székházában tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Biró Rozália szenátor bejelentette: törvénykezdeményezést nyújt be, hogy október 1-je legyen a Mellrák Elleni Küzdelem Napja.

Nagyvárad- Az RMDSZ székházában tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Biró Rozália szenátor bejelentette: törvénykezdeményezést nyújt be, hogy október 1-je legyen a Mellrák Elleni Küzdelem Napja.

Biró Rozália szenátor arról számolt be: mivel február 4-én ünnepeltük a Rák Elleni Küzdelem Világnapját, mint a szenátus Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának az elnöke azt indítványozta, hogy partnerségben az egészségügyi szakbizottsággal szervezzenek egy konferenciát Rákszűrés- egy országos prioritás címmel. Ezt meg is tartották a parlament épületében e héten kedden, "Egy gramm prevenció egyenlő egy tonna gyógyszerrel" mottóval, s ott voltak mások mellett a Rákbetegek Egyesületei Föderációjának képviselői, a szaktárca államtitkára, Klaus Iohannis államfő egyik tanácsadója, valamint az Országos Egészségügyi Pénztár igazgatója is. A tanácskozás abból a szempontból hasznosnak bizonyult, hogy rávilágított olyan tényekre, mint például: hiányzik a tájékoztatás, nem zajlik valós párbeszéd az érintettek közt, az ellátás színvonala kívánnivalót hagy maga után, a gyógykezelés nem korszerű, nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre stb. Miközben a helyzet sajnos elkeserítő, hiszen egy 2013-ra vonatkozó jelentés szerint 11.600 új tüdőrákost diagnosztizáltak Romániában, illetve 10.071-ben haltak bele ebbe a betegségbe. A sorban a végbélrákban szenvedők (10.250 fő/év), az emlőrákosok (8900 eset) és a prosztatarákosok (4500 eset) következnek. A szenátor asszony hangsúlyozta: az ismertetett tények mögött emberi életek vannak, tehát ezeket az adatokat nem úgy kell kezelni, mint egyszerű számokat.

Arról is beszélt: tavaly ősszel egy tájékoztató jellegű országos kampány zajlott szűrővizsgálatokkal, melynek során kiderült, hogy az emlőrákkal diagnosztizált nők 31 százaléka negyven évesnél fiatalabb, és a jelentkezők 11,5 százalékánál problémát fedeztek fel. Ugyanakkor a szűrésen részt vevők 76 százaléka azt nyilatkozta, hogy korábban nem vett részt ilyen szűrésen, de közel felük megígérte, hogy ezentúl oda fog figyelni erre. Amúgy a nőknél a daganatos betegségeket illetően az emlőrák előfordulása a leggyakoribb (61,2 %), és 23,9 százalékuk bele is hal, pedig ha időben orvoshoz fordulnak a nők, és korai stádiumában fedezik fel náluk a mellrákot, egyharmaduk túléli.

Az elhangzottak tükrében Biró Rozália törvénykezdeményezést fog benyújtani, hogy több más európai országhoz hasonlóan október 1-je Romániában is legyen a Mellrák Elleni Küzdelem Napja.

Nőszervezet

Az RMDSZ Nőszervezet országos elnökeként Biró Rozália ennek tevékenységét, terveit is ismertette. Elmondta, hogy jelenleg 23 megyei, illetve területi és 172 helyi szervezetük van. Sikeres évet tudhatnak maguk mögött, ugyanis 220 eseményt bonyolítottak le (melyek közül talán a legjelentősebb a Mosolygó karácsonyt! nevű akció), és több mint 56 ezer embert szólítottak meg. Romániában egyedüli nőszervezetként együttműködési megállapodást kötöttek az Európai Néppárt hasonló szervezetével a decentralizáció, valamint a helyhatósági autonómia elmélyítéséről. Ez a kooperáció másrészt azért is fontos, mivel Románia még nem írta alá azt a chartát, mely a nőknek az aktívabb részvételét népszerűsítő a helyi döntéshozatali folyamatokban- magyarázta.

Az idén többek közt felkészítő tanfolyamot rendeznek a nagyobb közéleti szerepet vállaló nők számára, kampányt folytatnak a nőkkel szembeni kegyetlen bánásmód ellen, hatékonyan szeretnék működtetni a szakbizottságaikat, valamint felkészülnek a 2016-os önkormányzati és parlamenti választásokra.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!