ERDON Helyi hírek

2015.02.06. 16:12

Alkalmazható a "gyes-törvény"

Nagyvárad- Pénteken délelőtt az RMDSZ székházában sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön parlamenti képviselő. Arra hívta fel a figyelmet, hogy megjelent a „gyes-törvény” módszertani alkalmazása.

Nagyvárad- Pénteken délelőtt az RMDSZ székházában sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön parlamenti képviselő. Arra hívta fel a figyelmet, hogy megjelent a „gyes-törvény” módszertani alkalmazása.

Az Erdély Online is tájékoztatott arról, hogy január 29-én Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő szintén egy sajtótájékoztatón arról beszélt: tavaly szeptemberben megjelent a 2014/126. számú törvény módosítása, mely kimondta, hogy azok a szülők, akik gyermeknevelési segélyben részesülnek, évi 3000 lejes összegig egyéb jövedelemre is szert tehetnek, ha ez nem munkaszerződéses alapú, vagy nagyobb munkakifejtést igénylő tevékenységből fakad. Korábban ugyanis a jogszabály még úgy rendelkezett, a támogatáson kívül más jövedelemre nem jogosultak az érintettek, így például olyan esetek is előfordultak, hogy valaki egy biztosítótársaságnak dolgozva havonta csupán 20 lejt keresett a segélye mellett, de utólag a hatóság arra kötelezte őt, hogy amíg dolgozott, a vonatkozó teljes időtartamra kapott pénzt fizesse vissza.

A 2014. szeptember 23-án megjelent törvénymódosításnak egy olyan kitétele is volt azonban: ahhoz, hogy a pénzügyi amnesztia hatályba lépjen, harminc napon belül a végrehajtási utasítást is ki kell bocsátani. A szaktárca azonban ezt elmulasztotta a megtenni, és mivel az érintettek az adatbázisban maradtak, az év elején felszólítást küldött ki nekik az állam arról, hogy fizessék vissza a kapott gyermeknevelési támogatást, melyet a hivatalos álláspont szerint jogtalanul kaptak. Bihar megyében több mint ezer személy került ilyen szituációba, országos szinten pedig több tízezerre tehető a károsultak száma.

Megjelent

A honatya jelezte, hogy a probléma megoldása érdekében beadvánnyal fog fordulni a minisztériumhoz, pénteken pedig örömmel újságolta, hogy közbenjárásának köszönhetően megszületett az óhajtott minisztériumi rendelet, mely a Hivatalos Közlöny 2015/83. számának I. részében jelent meg. Ennek két fontosabb bekezdése van: az egyik arról szólt, hogy a területi közpénzügyi hivatal (ANAF) és a szociális kifizetési ügynökség (AJPIS) egyezményt kell kössön az utasítás gyakorlat ültetéséről, a felszólított személyek pedig formanyomtatványt kell benyújtsanak az AJPIS-nek, melyben kérik a törlesztés alóli mentességet, vagy az általuk hiába befizetett összeg visszatérítését. Az űrlapokat az RMDSZ-től is lehet igényelni ingyenesen, a biharmegye@rmdsz.ro drótposta címen, vagy a 0259/432.884-es telefonszámon.

Tárgyalások

Újságírói kérdésre válaszolva Szabó Ödön nem kívánt nyilatkozni az RMDSZ és a PNL között zajló tárgyalásokról, mivel szerinte erről kiszivárogtatni dolgokat időnek előtte, vagyis a lezárulásuk előtt nem lenne etikus vagy elegáns, és különösebben nem akarta kommentálni Cristian Bodea liberális szenátor kijelentését sem, aki általa nem látott dokumentumokra hivatkozva azt állította róla, hogy szélsőségesen nacionalista álláspontot képvisel a kétoldalú megbeszéléseken.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!