ERDON Helyi hírek

2015.01.13. 12:12

Klasszikus stílusban

A Kolozsvári Nemzeti Operában pillanatnyilag az igen jó nevű Dan Lupea rendezőre, és csapatára bízták az intézmény irányítását. Az Új évet Tosca című opera előadással kezdték.

A Kolozsvári Nemzeti Operában pillanatnyilag az igen jó nevű Dan Lupea rendezőre, és csapatára bízták az intézmény irányítását. Az Új évet Tosca című opera előadással kezdték.

Szövegét írta Victor Sardou drámája nyomán Luigi Illica és Giuseppe Giacosa. Giacomo Puccini Tosca című operáját először a szerző jelenlétében 1900. január 14.-én Rómában, a Teatro Costanzi-ban mutattak be.

A Kolozsvári Nemzeti Operában eddig számtalan alkalommal láthatta a közönség. A mostani bemutató címszerepét Carmen Gurban szoprán énekli. Négyévi szünet után, most szintén ő alakítja a címszerepet.

Klasszikus stílusban rendezett Tosca

Dan Lupea a bemutatkozó sajtótájékoztatón elmondta, a kolozsvári közönség a klasszikus stílusban rendezett operát kedveli. Figyelembe véve, hogy a költségvetés kicsi, olyan megoldást kellett keresni, amely lehetővé tette az előadás megrendezését. Ez bizonyos tényezőktől függ.

A Tosca című opera cselekménye 1800. június 14.-én zajlik le, amikor Bonaparte Napóleon csapatai Marengonál legyőzték a Melas hadvezér által vezetett osztrák csapatokat. Tehát eleve meghatározott a történelmi kor. Történelmi jellege ellenáll az aktualizálásnak. Az első felvonás cselekménye a Sant’ Andrea della Valle templomban, a második felvonás Farnese- palotában, a harmadik az Angyalvár egyik bástyáján zajlik. Mind három helyszín ma is meg van, turisztikai nevezetesség. A díszletek hűen fejezik ki a helyszíneket. Talán ennek is köszönhető, hogy a színpadkép hagyományos. Nem jelenti azt, hogy a művészek megjelennek és eléneklik szólamaikat. Az énekeseknek kevesebb mozgással kell a művészi eredményeket elérni. A csodálatos áriákat hallhatjuk, melyek közül is kiemelkedik a féltékenységtől tobzódó Tosca „Imája”, a tenor Mario Cavaradossi „Levéláriája”.

Rendező, díszlettervező: Dan Lupea. Karmester: Adrian Morar. Szereposztás: Tosca (Carmen Gurban). Mario Cavaradossi (Sorin Lupu), Scarpia báró (Oleg Ionese), Cesare Angelotti (Beniamin Pop- debüt), további szereplők: Florin Sâmpelean, Florin Pop, Simonfi Sándor, Horaţiu Ruşti, Narcis Iustin Ianău, valamint közel 200 tagú kórus.

A karmester Adrian Morar, az operaház egyik legismertebb karnagya. Számtalan előadás zenei irányítója. Mint mondta, Toscat többféle változatban adták elő. A mostani klasszikus rendezésben a színészek nem futkároznak a színpadon. Az összhang, a harmónia kerül előtérbe, amit a néző elvár. A zenére, a librettóra figyelhet.

Carmen Gurban számára a „Tosca” szerepe a művészi pályájának jelentős állomását jelenti. Mind a négy Tosca - előadás változatban énekelt.

Sorin Lupu először lép fel a Kolozsvári Nemzeti Operában „Mario Cavaradossi” szerepében. Viszont énekelte Kisinyovban és Angliában.

Oleg Ionese „Scarpia” szerepében a hazai és külföldi operaházak színpadjain lépett fel.

Az előadás jelmezei az 1998-as évből valók.

Az új csapatnak elszánt szándéka a közönség ízlésvilágának ismeretében összeállítani az operai kínálatot. Figyelembe véve azt a tényt, hogy az első operaháza volt az országnak. Hiszen itt csendült fel Verdi halhatatlan nagy operája, az Aida.

A Tosca azért is kedves a hazai operalátogatók körében mert a Costanzi Teatro dell’ Operaban tartott első bemutató alkalmával, 1900. január 14.-én Hariclea Darclée, a világhírnévnek örvendő díva énekelte a női főszerepet.

A sajtótájékoztatón felmerült a klasszikus és modern operaelőadás rendezésének kérdése. Dan Lupea megjegyezte, hogy az operai rendezésben köt a partitúra. A Nemzeti Operában voltak modern rendezések. Az ő művészi koncepciója szerint a Tosca- előadás klasszikus operarendezése a leginkább megfelelő.

A Tosca előadás sikere

A rendező elképzelését igazolta a vasárnap esti előadás. A történelmi kornak megfelelő díszletek között felcsendülő zene, a csodálatos és halhatatlan áriák varázslatossá tették az előadást. A közönség hosszantartó tapssal fejezte ki elismerését a klasszikus operaelőadásért, melynek befejezéseként a két szerelmes, akik úgy szerettek volna élni, életüket adták a szabadságért.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!