ERDON Helyi hírek

2015.01.26. 12:06

Egy életre szóló élmény

Huszadik alkalommal kerül megrendezésre, 2015. február 21-22.-én, az idei OPERABÁL, végig nagybetűkkel, mert a szerencséseknek egy életre szóló élményt jelenthet, lévén első bálozók.

Huszadik alkalommal kerül megrendezésre, 2015. február 21-22.-én, az idei OPERABÁL, végig nagybetűkkel, mert a szerencséseknek egy életre szóló élményt jelenthet, lévén első bálozók.

Az országban ez az esemény egyedülálló a maga nemében. Ahhoz, hogy létrejöjjön, szükség van egy megszállott, tehetséges kivitelezőre, esetünkben dr. Mikó Mátyásra, aki képes meggyőzni a város vezetőségét arról, hogy ez a társadalmi élet egyik igen értékes megnyilvánulása, mely magába foglalja a gazdasági és művészi élet olyan személyiségeit, akik rendelkeznek azzal a karizmával, mely nélkül ezt a társadalmi eseményt megrendezni nem lehet.

1992-től szervezi dr. Mikó Mátyás e rangos kulturális rendezvényt. Néhány évi kihagyás után került sor Kolozsváron a 20. Operabál szervezésére.

A kolozsvári Operabál társadalmi értéke

Dr. Mikó a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kolozsváriak neves személyiségekkel találkoznak, akik tevékenységükkel a város anyagi, kulturális, szellemi életének a fejlődéséhez járultak hozzá. Olyan világban élünk, ahol főleg a negatív jellegű megnyilvánulásokról értesülünk. Szükség van arra, hogy tudatosítsuk, milyen pozitív értékeink vannak.

Az Operabál 2015. február 21-22. között zajlik le. A moderátor szerepét Rareş Bogdan, a Realitatea TV vezérigazgatója tölti be, aki ismeri a kolozsvári, az erdélyi, a hazai szellemi értékeket. Több esetben neves „csillagok” töltötték be ezt a szerepet, azonban ezek nem ismerték a helyi viszonyokat.

2015-ben Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa. A Kiválóság központban tanulóknak lehetőségük lesz, hogy bemutassák produkciójukat. Az „Octavian Stroia” Balettiskola fiataljai mutatkoznak be. Koreográfia Simona Noja, a Bécsi Operaház volt balett táncosának munkája.

Gazdag, sokrétű program

Tiberius Simu rendező által összeállított programban a klasszikus és a modern formát ötvözve, az operairodalom legszebb alkotásai kerülnek bemutatásra. Többek között a programban szerepelnek olyan alkotások, melyek az elmúlt 20 évben nem szerepeltek az Operaház színpadján, melyeket az Opera művészei, az énekkar illetve a balettkar mutat be. Fellépnek: Sorin Lupu, Giani Brad, Petre Burcă,

Cristian Mogoşan, Ştefania Barz, Florin Estefan, Lucia Bulucz, Paula Iancic, Eliza Kadelnik.

Rendező és díszlettervező Tiberius Simu. Karmesterek: Petre Sbârcea és Vladimir Lungu. Koreográfia: Roland Podar és Victor Vlase. A kórus vezetője: Corneliu Felecan.

A rendezvény fontos mozzanatát képezi a Lya Hubic díj átadása. A díjazott nevét a 4 zenei intézmény jelöli meg (a Kolozsvári Nemzeti Opera, a Kolozsvári Magyar Opera, a „Transilvania” Filharmónia és a „Gheorghe Dima” Zeneakadémia. A Zeneakadémia rektora adja át a díjat.

Különleges mozzanatot a dívat bemutató és a Loredana produkciója jelent.

Az Operabál gasztronómiai különlegessége

A rangos kulturális esemény büféjét a Tokyo vendéglő biztosítja, Andra Tsuchiya irányításával. Megfelelő gasztronómiai környezetben japán étel különlegességekkel ismertetik meg a vendégeket. Azt akarják, hogy a japán ízekkel ismerkedjenek meg a kolozsváriak. Az érdekesség az, hogy a japán étel különlegességekhez hazai borokat szolgálnak fel. Mint mondták, a japán konyha világhírű. Nemcsak a sushi, hanem különféle ételek teszik híressé.

Az Operabál második napján a Díjazottak Gálájára, a Kolozsvár Emblémájával való kitüntetésekre, a Mecena díj átadására, a Város szeniorjainak díjazására kerül sor. A díjakat Ioan Aurel Pop, a BBTE rektora adja át.

Ebben az évben új díjat- a Spiritus Mentor-t létesítették, amelyet a város szellemi vezetőjének fogják átadni.

Dr. Mikó fontosnak tartja az Operabál megfelelő esztétikai környezetének megteremtését. Emiatt nagy figyelmet fordítanak a terem díszítésére, az alkalomnak megfelelő virágköltemények elhelyezésére.

A grandiózus kulturális rendezvényt a nagybányai Armonia kórus műsora zárja, melyet a neves Mihaela Bob –Zăiceanu vezeti.

A kolozsvári Operabál szervezésében érződik, hogy dr. Mikó Mátyás az európai, a bécsi vagy párizsi hasonló típusú grandiózus rendezvény sajátosságait, a belső és külső értékeit ismeri, ennek következménye, hogy egyeseket a helyi körülmények függvényében értékesít. Felhívta a figyelmet, az operabál bizonyos európai követelményeknek kell, megfeleljen. Mint mondta, Kolozsváron is sok mindent lehetne másképp megvalósítani, ha a körülmények lehetővé tennék.

A 20. Kolozsvári Operabál, sajátos értékeivel, gazdagítja a város kulturális életét, hozzájárul, hogy Kolozsvár Európa Kulturális Fővárosává váljon.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!