ERDON Helyi hírek

2015.01.08. 15:00

Az orvosok kivándorlásáról

A statisztikák szerint országos szinten nőtt, Bihar megyében viszont csökkent a kivándorló orvosok száma. Dr. Carmen Pantiș, az orvoskamara megyei elnöke szerint Biharban nem aggasztó a jelenség.

A statisztikák szerint országos szinten nőtt, Bihar megyében viszont csökkent a kivándorló orvosok száma. Dr. Carmen Pantiș, az orvoskamara megyei elnöke szerint Biharban nem aggasztó a jelenség.

Az Országos Orvoskamara kimutatásai alapján, mint egy ideje évről évre, tavaly is nőtt a kivándorló orvosok száma, összesen 2450-en igényelték azt a kérvényt, amely szükséges ahhoz, hogy külföldön munkát tudjanak vállalni. A becslések szerint évente átlagban mintegy 3500-an vándorolnak ki, miközben körülbelül háromezer frissen végzett orvossal gazdagodik a rendszer. Az országos adatok szerint a legtöbben a kivándorlók közül háziorvosok, őket követik a nőgyógyászok, a sebészek, az altatóorvosok, a pszichiáterek, a belgyógyászok, a gyermekorvosok, a radiológusok, a sürgősségi szakorvosok, az ortopéd orvosok, a szívgyógyászok és a plasztikai sebészek.

Aggasztó

Vasile Astărăstoaie, az országos kamara elnöke szerint főleg a kórházakban aggasztó a helyzet, ugyanis az itt dolgozó orvosok száma 13521-re csökkent, miközben például 2011-ben számuk meghaladta a húszezret, de valójában a minisztérium normatívája szerint 26 ezer orvosra lenne szükség. Ráadásul az itthon maradott orvosok nagy része több mint 60 éves, őket követi az 50 és 60 év közöttiek kategóriája, s a harminc éven aluliak vannak a legkevesebben.

A jelenségre amúgy először 2006-ban hívták fel a figyelmet, s a kamara elnöke szerint azóta szinte semmi nem történt annak érdekében, hogy megelőzzék a súlyos krízist, mely a képzett egészségügyi személyzet hiánya miatt van kialakulóban. Mi több, tette hozzá, az, hogy újabban köztisztviselőknek számítanak az orvosok, szinte bátorítja őket arra, hogy vándoroljanak ki. Az unió egyetlen országában, de Kanadában és az Egyesült Államokban sem minősülnek köztisztviselőknek, tette hozzá az elnök.

Nem csak fiatalok

Ami Bihar megyét illeti, nem mondhatjuk azt, hogy a jelenség erősödne, tudtuk meg dr. Carmen Pantiștól. A megyei orvoskamara adatai alapján szerint 2010-ben 101, 2011-ben 78, 2012-ben 63, 2013-ban 64, 2014-ben pedig 45 olyan kérvényt állított ki az intézmény, mely szükséges ahhoz, hogy a kitelepülő orvos munkát tudjon vállalni külföldön. Tavaly a legtöbben Angliába, Illetve Németországba települtek, de Franciaország, illetve Írország is viszonylag népszerű célpontnak számított. Viszont olyan orvos is van, aki Hollandiába, Máltába, Olaszországba, Svédországba, Norvégiába, illetve Belgiumba szándékozott költözni.

Úgy tűnik, megyénkben a jelenség nem első sorban a fiatalokat érinti, vannak ötven éven felüli háziorvosok, akik eladták praxisukat és külföldre települtek dolgozni. Specifikus az is, hogy sok rezidens orvos választja azt, hogy egy időszakot külföldön töltsön, de mintegy fél év után ők többnyire visszajönnek. A kamara megyei elnöke szerint ez azzal magyarázható, hogy a rezidenciátus ideje alatt az itthoni fizetések nagyon alacsonyak, viszont a fiatalok mégis nehezen válnának meg végleg itthoni környezetüktől. Bihar megyében viszonylag nagy azoknak a kitelepülő szakorvosoknak - többek között radiológusoknak, belgyógyászoknak és diabetológusoknak - a száma is, akik nem találnak szakterületüknek megfelelő állást.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!