ERDON Helyi hírek

2014.12.17. 14:19

Sok a szegény lakó, drága a hőenergia-rendszer felújítása

Sokallják a lakótársulások a horizontális hőenergia-mérőrendszer kiépítésének és a tömbházak hőszigetelési munkálatainak a lakókra eső költségeit. Legalábbis ez derült ki a nagyváradi Hőszolgáltató Rt. által a gyermekváros gyűléstermében tartott kedd délutáni tájékoztatón.

Sokallják a lakótársulások a horizontális hőenergia-mérőrendszer kiépítésének és a tömbházak hőszigetelési munkálatainak a lakókra eső költségeit. Legalábbis ez derült ki a nagyváradi Hőszolgáltató Rt. által a gyermekváros gyűléstermében tartott kedd délutáni tájékoztatón.

Nagy volt az érdeklődés a Hőszolgáltató Rt. által szervezett gyűlés iránt, sok lakótársulási elnök jelent meg, hogy meghallgassa a vállalat képviselőinek tájékoztatását, illetve hogy feltegye saját kérdéseit. Elöljáróban elhangzott, hogy az elmúlt időszakban 144 esetben kellett sürgős javítási munkálatokat végezni a megrongálódott fűtésrendszeri berendezéseknél, vezetékeknél. A jelenlevők megtudták, hogy a városban még 66376 méteren kell megoldani a vízvisszaforgatást. Ugyancsak nagyszabású munkálatnak ígérkezik az automatikus hőfogyasztásmérő-rendszer kiépítése is, mely munkálat közbeszerzési dokumentációja már el is készült. A lakótársulási elnökök tájékoztatást kaptak arról a lehetőségről is, hogy horizontális hőfogyasztásmérő-rendszert építsenek ki a tömbházakban. Ilyen rendszert több romániai városban kiépítettek már, és az előzetes számítások szerint egy kétszobás lakásban mintegy 4700 lejbe, egy három szobás lakásban körülbelül 4900 lejbe kerülne a lakónak ez a beruházás. Ezen a találkozón is elhangzott az, hogy 2016 decemberéig el ki kell építeni a hőfogyasztás távleolvasó rendszerét, ami azt is jelenti, hogy - amint az a 121/2014 számú törvény is előírja – addig az időpontig minden társasházban lévő lakásban kötelező módon egyéni hőfogyasztásmérőket (contor individual) kell beszerelni, és amely lakásokban ez műszakilag nem lehetséges, vagy költséghatékonyság szempontjából nem kifizetődő, ott költségelosztó-számláló készüléket (repartitor) kell felszerelni minden egyes fűtőtestre. A vállalat munkatársai felhívták a figyelmet azonban arra, hogy az említett törvénynek még nem fogadták el az alkalmazási módszertanát, továbbá a törvény nem ír elő semmiféle szankciót arra az esetre, ha a lakásokba nincs beszerelve az egyéni fogyasztásmérő. Szó esett a tömbházak hőszigetelés-rehabilitációjáról is, ebben a vonatkozásban a Hőszolgáltató rt. célkitűzése az, hogy 2015-ben elkészüljön huszonhárom váradi tömbház hőenergia-hatékonysági felújítása.

Hozzászólások

Az ismertetések után a lakótársulási elnökök tehették fel kérdéseiket. A jelenlevőket felháborította a horizontális hőfogyasztásmérés-rendszer kiépítésének a gondolata, hiszen drágállták és értelmetlennek is tartották ezt a beruházást, mint ahogy tömbházak hőszigetelésének a lakókra eső részét is sokallták. Az egyik lakótársulási elnök jelezte, hogy nála a tömbházban vannak olyan öregek, akik öt-hatszáz lej nyugdíjból tengődnek, nekik magát a fogyasztást is nehéz kifizetniük, nemhogy egy körülbelül kétezer eurós beruházásra kötelezzék őket. Megítélése szerint nem lenne szabad kötelezni az embereket erre, mert a legtöbben nyilvánvalóan azért nem akarják a hőszigetelés-rehabilitációt, mert nincs rá pénzük. Volt aki azt panaszolta, hogy a Hőszolgáltató Rt. nem a lakótársulásokkal kötött szerződésben rögzített hőszabályozási diagram szerint biztosítja a fűtést, sok esetben magasabb hőenergiát szolgáltat annál, mint amennyire szükség volna, ezáltal arra kényszerítve az embereket, hogy többet fizessenek. Erre reagálva Mihai Cabai, a Hőszolgáltató Rt. igazgatója leszögezte, hogy a vállalat betartja ezt a diagramot, és amennyiben hőingadozás van, akkor a lakótársulási elnöknek a kötelessége szabályozni a helyszínen a fűtést. Többen jelezték azt a problémát, hogy nagyon sokat kell várjanak addig, amíg kinyitva a meleg vizes csapot, valóban meleg víz folyik belőle, ráadásul ez olyan helyeken is problémát okoz, ahol van vízvisszaforgatási rendszer, aminek elvileg éppen az volna a szerepe, hogy a meleg vizes csövekből azonnal meleg víz folyjon. Az egyik lakótársulási elnök javasolta azt, hogy amíg ez a probléma nem oldódik meg, addig a meleg víz szolgáltatás költségének csak az ötven százalékát fizessék a fogyasztók, mert jelenleg gyakorlatilag a melegvizes csapból kifolyó nagy mennyiségű hideg vizet is meleg vízként számlázzák ki nekik. A Hőszolgáltató Rt. munkatársai elzárkóztak ettől a javaslattól, mondván, hogy a jelzett problémára az egyéni hőenergia-mérő rendszer jelenti majd a megoldást. Többen jelezték azt is, hogy egyetlen tömbházban két egyforma nagyságú lépcsőházban nagyon eltérőek a fogyasztások, és ezt az eltérést semmivel sem lehet magyarázni. Erre válaszolva Cabai megjegyezte: feltehetőleg ott, ahol nagyobb a fogyasztás, a lakók nagyobb fűtőtesteket szereltek be lakásaikba, és erről nem értesítették a lakótársulásokat. Végezetül egy másik lakótársulási elnök azt kérdezte, hogy a tömbházak földszintjén működő cégeket mikor helyezik át a lakótársulásokhoz, jelenleg ugyanis az tapasztalható, hogy sok ilyen cég nem fizetik ki közműszámláit. Cabai ennek kapcsán leszögezte, hogy bár előrelépés még nem igazán tapasztalható, de a Hőszolgáltató mindent megtesz annak érdekében, hogy minden tömbházban működő cég a lakótársulások hatáskörébe kerüljön a közműszolgáltatások tekintetében.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!