ERDON Helyi hírek

2014.12.04. 12:58

Megvan a Szent László tér kivitelezője

A nagyváradi Szent László teret egy a Drumuri Orasenesti vállalat vezette cégszövetség fogja felújítani 18.928.216 lejből.

A nagyváradi Szent László teret egy a Drumuri Orasenesti vállalat vezette cégszövetség fogja felújítani 18.928.216 lejből.

A térfelújítási munkálatban a Drumuri Orasenesti cég mellett részt vesz az Electro Construct Sildac, a Profido Edarte Conzortio Stabile, az Europorfidi, az Insanrisa és a Gardener cég is. Ez a vállalkozói szövetség 18,9 millió lejes ajánlatot nyújtott be, míg a másik ajánlattevő a váradi Selina cég vezette vállalkozói csoport volt, mely azonban hét százalékkal túllépte a kiírásban szereplő keretösszeget, így ezt az ajánlatot kizárta a váradi önkormányzat a licitből. A kivitelezési szerződést december 10-én írják alá a felek. A munkálatok során a jelenleginél sokkal nagyobb gyalogos övezetet alakítanak ki a tér Sas-palota felőli oldalán, ennek köszönhetően a gyalogos övezet mintegy tízezer négyzetméterrel lesz nagyobb a mostaninál. Az autóforgalom a görög-katolikus püspöki székhely előtt fog haladni, a teret porfir kőzettel burkolják majd le, és a villamosmegállókat egymással szembe, a Szent László híd elé költöztetik. A felújítás során 56 villanyoszlopot, 39 padot, valamint huszonkét szemétkukát helyeznek ki, a zöldövezeteket is átalakítják, ugyanakkor felújítják a Duiliu Marcu által 1926-ban tervezett térkompozíciót is, melynek közepén jelenleg a Vitéz Mihály szobor áll. A munkálatokat 2015 decemberéig be kell fejezni, különben elvész a térfelújításra nyert európai uniós anyagi támogatás.

Térfelújítási kálvária

Lapunkban is nyomon lehetett követni, milyen nehezen született meg a Szent László tér felújításának végleges terve. Először Emődi Tamás nagyváradi építész készített egy tervet, amelyet a nagyváradi helyi tanács annak idején el is fogadott, de 2013 elején a városvezetés felkérte a kolozsvári Atelier Mass tervezőcéget, hogy dolgozza át Emődi tervét. Az Atelier Mass el is végezte a munkát, addigra azonban a városvezetés, egészen pontosan Mircea Malan alpolgármester ismét meggondolta magát, és Horia Gavris építésszel készíttetett egy új tervet. Az ő munkája azonban megdöbbenést keltett a szakma körében és a váradiak egy részében is, ugyanis Emődi Tamás visszafogott – kritikusai szerint túlságosan szürke, leegyszerűsített – térfelújítási elképzeléseivel szemben Gavris sokak szerint egy giccshalmazt produkált, amelyben túlburjánzó díszítőelemek, rikító térburkolati színek szerepeltek, sőt, még egy obeliszket is tervezett a tér közepére egy angyalkával a tetején. A kritikák hatására Mircea Malan felkérte Gavrist, hogy dolgozza át tervét, aki eleget is tett a felkérésnek. Ennek eredményeképpen született meg egy valamivel visszafogottabb, immár obeliszk nélküli terv, kevésbé rikító színekkel, semlegesebb, geometrikusabb díszítésekkel. Viszont továbbra is szerepel a tervben az, hogy a téren felállítják Roman Ciorogariu ortodox és Radu Demetriu görög-katolikus püspökök szobrait is. A római katolikus, netán a református egyház valamelyik reprezentatív alakjáról készült szobrot arra hivatkozva nem óhajt kihelyezni a városvezetés a főtéren, mert a Szent László római katolikus templom kicsiny kertjében már áll Pio atya szobra.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!