ERDON Helyi hírek

2014.12.26. 15:11

Az Úristen mosolyog általunk

Nagyvárad- Szokás szerint zsúfolásig megtelt a váradi Székesegyház a karácsony éjféli szentmisén, amelynek Exc. Böcskei László megyés püspök volt a főcelebránsa. Bakos Gábor diakónus elmélkedett.

Nagyvárad- Szokás szerint zsúfolásig megtelt a váradi Székesegyház a karácsony éjféli szentmisén, amelynek Exc. Böcskei László megyés püspök volt a főcelebránsa. Bakos Gábor diakónus elmélkedett.

Szokás szerint 23 órától orgonakoncerttel hangolódott rá a nagyváradi Székesegyházat megtöltő ünneplő sokadalom a karácsony éjféli szentmisére, melynek zenei részét Joseph Haydn Kis orgonamiséje és karácsonyi népénekek képeztek, amiket a Szent László-kórus és zenekar adott elő Kristófi János orgonista-karnagy vezényletével.

Bevezetőjében Exc. Böcskei László megyés püspök arra hívta fel a figyelmet: karácsony titkát a hozzánk érkező gyermek állítja elénk, hogy feloldja félelmeinket, szorongásainkat, és a homályt beragyogó fénnyel megmutassa az Atya felé vezető utat. Ugyanis már a betlehemi jászolban azt üzente számunkra az Úrjézus: én vagyok az út, az igazság és az élet, melyeket őbenne tett elérhetővé az Isten minden ember számára. A főpásztor ugyanakkor arra kérte az egybegyűlteket: gondoljanak az igazság után vágyakozókra is, és azokra, akik nehezebb körülmények közt tudják megérteni az élet valódi értékeit és szépségeit, mert üldözik őket emiatt, megpróbáltatásoknak vannak kitéve és szenvednek.

Adjuk tovább

Az evangéliumi részlet Szent Lukács könyvéből szólt. Elmélkedésében Bakos Gábor diakónus arra emlékeztette az ünneplőket: kétezer évvel ezelőtt Judeában csillag jelent meg az égen, arra figyelmeztetve az emberiséget, hogy nem akárki fog megszületni. A Szent Család végigjárta Betlehem utcáit, szállást keresve, azonban senki sem akarta befogadni Máriát és Józsefet, így végül egy egyszerű barlangistállóban, szerény körülmények közt született meg a Világ Ura. Vajon mi adnánk-e szállást a Béke hercegének, nem vagyunk-e közömbösek, amikor kopogtat a szívünk ajtaján?- hangzott el a kérdés az oltár mellől. Igazi keresztényként viselkedünk-e, nem bevásárlóközpontokba vagy szórakozóhelyekre megyünk-e ahelyett, hogy az Istennel való találkozásra törekednénk, aki nem feledkezett meg népéről, és ahogy megígérte, elküldte a Messiást, a Szabadítót. Pál apostolnak a korinthusiakhoz írt I. leveléből idézve a diakónus ezért azt kérte: adjuk inkább tovább mindenkinek azt örömöt és boldogságot, amit karácsonykor kell érezzünk Krisztus megszületése miatt. Mosolyogjunk, merjünk tanúságot tenni, mert „az Úr mosolyog általunk”, és ne szégyelljünk az angyalok seregéhez társulni, és hangos szóval hirdetni: Jézus a mi Megváltónk- tanácsolta.

A főpásztori áldás előtt a Vár-Lak Egyházmegyei Ifjúsági Központba járó fiatalok csoportja által előadott betlehemes tette még meghittebbé az együttlétet.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!