ERDON Helyi hírek

2014.11.27. 12:31

Új park létesült Várad-Őssiben

A nagyváradi önkormányzat újabb parkot létesített Várad-Őssiben, az A. D. Xenopol utcán. Az utolsó simításokkal ezekben a napokban végeznek. Csütörtökön a helyszínen tartottak tájékoztatót.

A nagyváradi önkormányzat újabb parkot létesített Várad-Őssiben, az A. D. Xenopol utcán. Az utolsó simításokkal ezekben a napokban végeznek. Csütörtökön a helyszínen tartottak tájékoztatót.

Ilie Bolojan polgármester kifejtette: az önkormányzat a Sinteza cégtől vette át a Xenopol és az Oneştilor utcák kereszteződésénél található földterületet, mely az év elején még „katasztrofálisan” nézett ki. A munkálatok első fázisában feltörték a betont, illetve nagyjából megtisztították a telket, és egy relatív normális mondható felületet alakítottak ki. Idén ősszel aztán ajánlatot kaptak az RCS-RDS cégtől, melynek lényege az volt: mivel az idén sok nehézséget okoztak a városnak az infrastrukturális jellegű beruházásaikkal, ennek kompenzációjaként valami olyat szeretnének csinálni, ami mindenkinek tetszene. Így közösen arra a megegyezésre jutottak, hogy egy parkot létesítenek valahol. Mivel Várad-Rogériuszon, ahol a cég emberei zavarólag dolgoztak korábban, ez nem volt lehetséges, Várad-Őssire a csütörtökön bemutatott helyszínre esett a választás.

Adatok

A partneri megállapodás értelmében a Polgármesteri Hivatal ingatlankezelőségének szakemberei elkészítették a műszaki terveket, illetve sétányokat alakítottak ki, az RCS-RDS pedig finanszírozta a többi munkálatokat: a faültetést, az öntözőberendezések kihelyezését, a termőföld oda hordását stb. Gyakorlatilag a munkálatok a jövő hét végéig befejeződnek, azonban az időjárás miatt a park valószínűleg csak tavasszal lesz olyan állapotban, hogy teljes szépségében megcsodálható legyen.

A park összesen 8729 négyzetméteren terül el, zöldövezetek 7004 négyzetméteren, sétányok 880 négyzetméteren vannak. Az előkészítő munkálatok áfa nélkül körülbelül 21.600 euróba kerültek, a zöldövezetek kialakítása pedig 45.000 eurót emésztett fel. Többek közt játszótéri eszközöket állítottak fel, elültettek 60 fát, és felszereltek 16 padot.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!