ERDON Helyi hírek

2014.11.04. 13:20

Hamarosan bezár a kölcsönző

Nagyvárad - Még tíz napig, pontosabban november 15-ig lehet kerékpárt kölcsönözni a December 1 téri villamosmegálló melletti biciklikölcsönzőből, télire bezárnak, de jövő áprilisban ismét kinyitnak.

Nagyvárad - Még tíz napig, pontosabban november 15-ig lehet kerékpárt kölcsönözni a December 1 téri villamosmegálló melletti biciklikölcsönzőből, télire bezárnak, de jövő áprilisban ismét kinyitnak.

Amint Angelica Popuţe, a szolgáltatást működtető Green Revolution Egyesület képviselője elmondta, augusztus 7-e óta működik a váradi kölcsönző, a nyár folyamán voltak napok, amikor több mint ötvenen kölcsönöztek egy nap, aztán, ahogy egyre hűvösebb lett az idő, a kliensek száma is csökkenni kezdett, jelenleg naponta 10-15 személy igényel biciklit.

Tervek

Az eddigiek során két alkalommal történt meg, hogy a kölcsönbe vevő személy nem hozta vissza a kerékpárt. Mindkét esetben értesítették a rendőrséget, de a tetteseket nem kapták el. Az egyesület képviselője azt is elmondta: elvileg jogukban áll szelektálni a klienseiket, de azt sem szeretnék, ha diszkriminációval vádolnák őket.

A kölcsönzés a személyazonossági okiratban szereplő adatok megadásával történik, egy kerékpár egy órára négy lejbe, egy napra pedig 15 lejbe kerül. 16 év alatti fiatalok ingyen biciklizhetnek két órán keresztül, 14 év alattiak pedig szintén, de csak akkor, ha a szülő is elkíséri őket a kölcsönzéskor. Akinek pedig villamosbérlete van, az kedvezményben részesül: egy órára három lejért, egy napra pedig 12 lejért kölcsönözhet. Ennek is, akárcsak annak, hogy villamosmegállóban létesült a kölcsönző, a célja az, hogy az embereket rávegyék: inkább a kerékpárt válasszák a tömegközlekedési eszköz helyett. De ez inkább jövőre lesz működőképes, ugyanis akkorra több megállóban is szeretnének kölcsönzőket létesíteni, így megoldható lesz, hogy a kliensek az egyik megállónál kikölcsönözzék, egy másiknál pedig leadják a bringát.

Együttműködve

Ha a kikölcsönzött bicikli megrongálódik, akkor a kölcsönbe vevő személynek kell fizetnie. De nem minden esetben – hiszen mondjuk ha az első néhány perc során kap durrdefektet, akkor a cég állja. „Általában mindenki tisztában van azzal, hogy az ő hibájából rongálódott-e meg a kerékpár, vagy nem, de sajnos utóbbi esetben is sokan úgy gondolják, hogy nekünk kellene fizetnünk a javítást” - mondta Angelica Popuţe. Amúgy az időjárási viszontagságok kihatnak a kerékpárokra, elég gyakran kell javítani, új festékréteggel bevonni őket – ezért reggelente mesterember ellenőrzi a műszaki állapotukat. A Green Revolution egyébként a polgármesteri hivatallal együttműködve tevékenykedik Váradon, tudtuk meg, s az ország több városában is jelen van.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!