ERDON Helyi hírek

2014.11.13. 12:21

Fikció és valóság vallomásokban

Péntek este hét órától mutatja be a nagyváradi Árkádia Bábszínház öltözőjében Firtos Edit egyéni előadását F. E.-vallomások címmel.

Péntek este hét órától mutatja be a nagyváradi Árkádia Bábszínház öltözőjében Firtos Edit egyéni előadását F. E.-vallomások címmel.

A sajtó munkatárai a szerda esti előbemutatón ismerkedhettek meg ezzel a kamaraelőadással. Az Árkádia Bábszínház öltözőjének szűk terében találkozik egymással a közönség és a fellépésére készülő művésznő, aki azalatt a mintegy ötven perc alatt, míg beöltözik szerepébe, felvillantja életének néhány fontos fordulópontját, kezdve a gyerekkori álmoktól egészen a jelenig ívelő történésekig. Firtos Edit és az író-rendező Tasnádi-Sáhy Péter ügyesen eljátszanak valóság és fikció kettősségével, hiszen jól átgondoltan vannak adagolva a monológban a színésznő vágyálmai, a valóságban megtörtént eseménysorok felidézése és a szerepjáték.

Fikció és valóság összecsúszását érzékeltetően az öltözőbe Firtos Edit a színésznő lépett be, és kezdetét vette egy érzékeny, sebezhető nő, immár csak F.E. vallomása, és egyben átalakulása, aki a darab végére a világirodalom egyik leggonoszabb női figurájának Merteuil márkinének (Veszedelmes viszonyok) a szerepébe bújik bele. Firtos Edit rendkívül nehéz feladatot vállalt magára azzal, hogy egy ilyen intim térben, ahol a nézők szó szerint karnyújtásnyira vannak, úgy kell beszéljen hitelesen saját életéről, hogy az ne csak vallomás, hanem színpadi fikció is legyen. Úgy érzem összességében ez a mutatvány sikerült neki, annak ellenére, hogy az volt a benyomásom, egy kissé megilletődött ebben a szituációban. Idegességének látható jele volt az, hogy mintegy kényszeres gesztusként többször összehúzta testén ruhája szegélyét. Egy érdekes sorsú művésznő hiteles alakja bontakozott ki F.E. vallomásaiból, értékes előadás született a két alkotó műhelyében, ami minden bizonnyal sikert fog aratni a kamaradarabokat kedvelő nézők körében.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!