ERDON Helyi hírek

2014.10.30. 14:02

Provokálnak az oroszok – itt is

Még Várad fölött is láttak szokatlan légierő-mozgásokat – ezek is kapcsolatban lehetnek az eddigi legdurvább nyilvánosságra került orosz provokációkkal. Putyinék bombázói 26-szor jártak az EU fölött.

Még Várad fölött is láttak szokatlan légierő-mozgásokat – ezek is kapcsolatban lehetnek az eddigi legdurvább nyilvánosságra került orosz provokációkkal. Putyinék bombázói 26-szor jártak az EU fölött.

Eszköz Románia és Magyarország is azokban az orosz tervekben, amelyek az Európai Unió szétverésére, valamint a volt szovjet érdekszféra visszaállítására irányulnak. Ezt állítja a londoni székhelyű Eurázsiai Stratégiai Hírszerző Központ (CESI) nevű elemző intézet. Szerintük Putyin moszkvai rezsimje az úgynevezett „orosz tavasz” manőversorozatot készíti elő, és Magyarországgal kezdi. Nincs is nehéz dolga, mivel a mostani budapesti hatalom folyamatosan Moszkvához közelít mindenféle intézkedéseivel, és távolodik az EU-tól. Ez utóbbi feszültséget használná ki Putyin, gazdasági segítséget ígérve Magyarországnak, ha Orbánék Európa-ellenes lépései miatt az EU büntetni kényszerülne. A CESI szerint Magyarország destabilizálása után Románia következhet, itt a Moldovai Köztársaság területének megszerzése lehet az oroszok fő célja, főleg ha Romániában a választások nyomán oroszbarátabb államfőt juttatnak hatalomra a voksolók. Az intézet szerint Moszkva már most arra használja a magyarországi gondokat, hogy bátorítsa Orbán agresszív politikáját a régióban.

Készültségben a NATO

Időközben még a hidegháborúban is szokatlan intenzitású illegális orosz hadmozgásokról érkeztek hírek. A NATO azt hozta nyilvánosságra, hogy e hét közepén, mindössze két nap alatt összesen 26-szor repültek be orosz harci gépek és bombázók az Európai Unió államainak területére. Románia térségében a Fekete-tengernél, ezen kívül az Északi- és a Balti-tengernél is „számottevő orosz katonai manővereket detektált a NATO október 28–29-én”. A nyugati katonai szövetség válaszul saját gépeket emelt a levegőbe, sok orosz betolakodót követtek is.

Mint ismeretes, a mi térségünk, azaz Bihar fölött is vezet egyébként a román és magyar tagsággal is működő NATO egyik gyakran használt légi folyósója. Voltak olvasóink, akik szokatlan mozgásokat láttak a váradi égbolton is. Egykőjük így számolt be arról, amit látott: „Két érdekeset láttam akkor. Egyik nap egy hangos és gyors gépet, ami az alakját tekintve vadászgépnek tűnt, ez magasan szállt. A másikat másnap lattam, ez lassan szállt, alacsonyan, robusztus volt. A szárnyain volt két-két ilyen henger alakú valami, valószínűleg hajtómű. Sosem láttam még ilyen gépet, és neten se találtam, pedig egész nap ezt kerestem”. Egy linket is mellékelt a második általa látott géphez hasonló légi járműről, a kép pedig egyértelműen harci gépet ábrázol

Mindenesetre a NATO által észlelt gépek jártak több más állam mellett például Norvégia, Nagy-Britannia, Portugália fölött is. Egyes szakértők szerint az oroszok ezzel most a NATO reakcióit tesztelik. Nemrégiben egyébként olyan ellenőrzött hírek is érkeztek, hogy orosz tengeralattjárók végeztek szokatlan mozgásokat a svéd partoknál, valamint, hogy Oroszország nemrégiben begyakorolta Finnország lerohanását, és Svédország bombázását is. Vannak olyan elemzők, akik szerint mindezzel csak tárgyalási pozícióit igyekszik javítani és agresszív voltát bizonyítani Oroszország, de tény, hogy egyre gyakrabban fenyeget.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!