ERDON Helyi hírek

2014.10.04. 11:38

Kolozsvári Zenei Ősz kulturális sokszínűsége

A 48. alkalommal megtartott Kolozsvári Zenei Ősz gazdag programmal- szimfonikus hangversenyek, kamarazene- és dzsessz koncertek, mesterkurzusok, szólóestek- várják a zenekedvelőket.

A 48. alkalommal megtartott Kolozsvári Zenei Ősz gazdag programmal- szimfonikus hangversenyek, kamarazene- és dzsessz koncertek, mesterkurzusok, szólóestek- várják a zenekedvelőket.

A Kolozsvári Zenei Ősz az ország leghosszabb életű zenei fesztiválja, amely európai elismerést vívott ki magának. A 48. Kolozsvári Zenei Ősz 2014. október 3-24. között zajlik.

In memoriam Ruha István

Október harmadikán a világhírű hegedűművész emlékére szervezett nyitó koncerten a „Transilvania” Filharmónia Zenekara Johannes Brahms D- dúr hegedűversenyét és Gustav Mahler Ötödik szimfóniáját adta elő. Vezényelt Stefan Geiger (Németország). Szólista: Cristina Anghelescu (hegedű).

Ruha István (Nagykároly, 1931. augusztus 17. – Kolozsvár, 2004. szeptember 28.) világhírű hegedűművész, kamarazenész. Pályafutása során volt hangversenymester a Kolozsvári Magyar Operában (1949–1957), első hegedűs (1957–1958) illetve szólista (1958–) a Kolozsvári Filharmóniánál, majd egyetemi oktató a kolozsvári „Gheorghe Dima” Zeneakadémián (1963–2003). 1964-ben megalapította a Napoca Vonósnégyest. Tanítványai voltak többek között: Ágoston András, Fátyol Rudolf, ifj. Boros Mátyás, Gátai Tibor, Mirela Capătă. Fiatalkorában szerzett díjak: 1958 – harmadik díj a Moszkvai Nemzetközi Csajkovszkij- Versenyen. 1958 – első díj a Bukaresti Enescu-versenyen.1959 – második hely a párizsi Jacques Thibaud – Marguerite Long versenyen. Számos értékes kitűntetést kapott: Érdemes Művész Oklevél (1968), Kultúra Érdemrend (1968), I. Cuza érem (2001), a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze díj, ami talán az összes díjak közül a legértékesebb.

A Német Kulturális Központ együttműködésének köszönhetően együtt szervezik ezt a hangversenyt.

Október harmadikán a Német Kulturális Központ megalakulásának 20. évfordulóját ünnepli. Ez a nap Németország nemzeti ünnepe is. 1990-ben, október harmadikán újraegyesült Kelet és Nyugat- Németország.

Amint Marius Tabacu elmondta, még két rendezvénnyel tisztelegnek Ruha István emléke előtt. Október 14-én a „Transilvania” Filharmónia Kamarazenekara, és október 23.-án Transilvan Kvartett, Csíky Boldizsár (zongora) közreműködésével, emlékezik a világhírű hegedűművészre. Ekkor fogják kiállítani a Kárpát- medence egyik legjelesebb képzőművészének, Valovits Lászlónak Ruha Istvánról készített portréját is.

Cornel Ţăranut köszöntik

A nyolcvanadik évét töltő Cornel Ţăranu zeneszerzőt, karmestert és egyetemi tanárt, a Román Akadémia tagját, több zenei rendezvénnyel tisztelik meg. Aki 1968-ben létrehozta az Ars Nova együttest, amelynek művészi igazgatója és karmestere volt.

Október 5.-én a „Gheorghe Dima” Zeneakadémia Stúdiótermében fellép az Ars Nova együttes, valamint az Állami Filharmónia kórusa, vezényel Cornel Ţăranu. A kórus vezetője Cornel Groza. Szólisták: Tiberius Simu és Cristian Hodrea. Prózát ad elő Anton Tauf színművész.

Október 19.-én a „Portret de grup ad honorem Magistri Cornel Ţăranu” hangversenyt tartanak. Cornel Ţăranu ingyenes mesterkurzust tart a fiatal művészeknek.

A Kolozsvári Zenei Ősz kulturális sokszínűsége

Zenei előadások lesznek még az Etnográfiai Múzeumban, a hajdani Redut teremben, a Zeneakadémia Stúdiótermében és a hajdani Ecsetgyár helyén létrehozott kulturális központban, a piarista templomban is.

Kolozsvári zenekedvelő közönség neves karmesterek és szólisták, zenei együttesek produkcióiban hallhatja a zeneirodalom felejthetetlen dallamait. A meghívottak: Horia Adreescu, az Arcadia Kvartett, Csíky Boldizsár, Dana Borşan, Răzvan Suma és Analia Selis, Bigg Dimm A’Band, 3 o’ clock, a Napocelli vonószenekar, Héctor López, Tiberius Simu, Amalia Goje. A nemzetközi hírű művészek közül részt vesznek: Daniel Kientzy (Franciaország), Claudio Veress (Svájc), Tytus Miecznikowski és Jakub Tchorzewski (Lengyelország), Julio Santillán és Rafael Serrallet (Spanyolország), Christophe Alvarez és Jean-Paul Penin (Franciaország).

A Kolozsvári Zenei Őszt a kulturális sokszínűség jellemzi. A szimfonikus, vokális- szimfonikus koncertek, zongora, cselló, orgona, gitár, jazz estéket is szerveznek. A piarista templomban tartott orgonaesten fellép Amalia Goje, aki többször vett részt sikeresen a nemzetközi orgonaversenyeken. 2011-ben Lodzban (Lengyelország) szervezett Nemzetközi Orgonaverseny III. díját kapta.

Az Auditórium Maximumban és a többi intézményben a legmagasabb színtű művészi produkciókat igyekeznek átnyújtani az Ezerfejű Cézárnak.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!