ERDON Helyi hírek

2014.10.21. 11:19

Ki következik?

2014-ben készült Hans Petter Moland rendezésében Az eltűnés sorrendjében című norvég- svéd- dán film, fekete komédia, mely egy köztiszteletben álló ember gyilkoló-gépezetté alakulásának folyamatát mutatja be.

2014-ben készült Hans Petter Moland rendezésében Az eltűnés sorrendjében című norvég- svéd- dán film, fekete komédia, mely egy köztiszteletben álló ember gyilkoló-gépezetté alakulásának folyamatát mutatja be.

A családi tragédia bosszúhadjárattá válik. Azonban a film nem szorítkozik csak az egyéni bosszúra, hanem bepillantást nyújt a jóléti társadalom mindennapjaiba is, a bevándorló szemével is láttatva a világot.

Norvégia egyik távoli településén dolgozik hó-takarítóként Nils Dickman, aki lelkiismeretesen végzi a munkáját, melyet a közösség is értékesnek tekint. Bár svéd bevándorló, munkája elismeréseként az „Év Állampolgára” díjat nyerte el. Képsorok mutatják, hogy a házaspár miként készül a díjátadó ünnepségre. Azonban egy tragikus hír megtöri az ünnepi készülődésüket. A hatóság képviselőitől megtudják, a 25 éves fiúk drogtúladagolás következtében meghalt. Nils tudta, hogy a fia nem fogyasztott kábítószert. A szülők nem tudják feldolgozni a tragédiát. Közben információt szereztek a szomorú esettel kapcsolatban. Mint kiderült, a fiúk gyilkosság áldozatává vált. Mivel a hatóság még nem göngyölítette fel a történteket, Nils elhatározza, hogy ő maga fog nyomozni, és bosszút áll a tetteseken. A szálak a drogkereskedőkhöz, a maffiához vezetnek.

A film bemutatja azt a metamorfózist, amint egy köztiszteletben álló egyén gyilkoló gépezetté válik, érzékeltetve, mintha eltűnt volna az embersége, „belőle a jó rész kihalt”. Tehát új társadalmi „szerepe” lesz.

A film címe találóan fejezi ki a produkció lényegét. Nils alapos nyomozást végez. Sorra tünteti el azokat, akiket úgy vél, közük lehetett a fia halálához, rendre megöli őket.

A filmben érdekesen jelölik meg a meggyilkolt „bűnösök” listáját. Hirtelen a képernyő elsötétedik, majd megjelenik egy felirat, melyen fel van tüntetve a halott neve, és vallási hovatartozása-köztük van katolikus, ortodox, zsidó, keresztény, ateista is. A településen két gengszterbanda működik, nem jönnek rá, ki a gyilkos. Egymást vádolják, elkezdődik a két gengszterbanda háborúja. Nils, a testvére, az ex-gengszter által, megtalálja a gengsztervezérhez, a Grófhoz vezető szálat.

A filmbe nem szerepel a drogfogyasztás, illetve annak személyiség torzító hatásának kérdése, főleg a bosszúvágyra összpontosít. De ezzel nem merül ki a film története. A néző képet alkothat arról, hogy a bevándorlók miként látják a jóléti társadalmat. Humorosan mutatja be az énképüket.

Joggal teheti fel a néző a kérdést, melyek a film komikus elemei? A jellem- és helyzetkomikumok teszik humorossá az egyes jeleneteket. Például, mikor a dél-európai bevándorló azon csodálkozik, hogy az idős asszony a kutya ürüléket összegyűjti. Vagy, mikor a norvég börtönökről beszélgetnek, azt mondják, olyanok, mint a luxus szállodák. Az elitéltnek még a fogait is rendbe hozzák. De a gengszterbanda főnökének az életmódját is érzékelteti. A szerb maffia vezér az időskori keresztapa szerepét játssza. A másik, a Gróf pazar luxuslakásban pöffeszkedik, miközben hevesen vitatkozik a volt feleségével a gyermektartási összeggel kapcsolatban. Habár úgy tűnik, kötődik a gyermekhez, alapjába véve nem törődik vele. A néző feszültséggel teli jelenetek által érzékeli a Gróf és Nils közti konfliktust. Nils elrabolja a Gróf fiát, ezzel zsarolja, hogy közel kerüljön hozzá. Felvetődik a kérdés: ki fog következni? Kit tűntet el?

Szereposztás

Kiváló rendezés, pazar szereposztás a film sikerét eredményezte. Rendező: Hans Petter Moland. Forgatókönyvíró: Kim Fupz Aakeson. Operatőr: Philip Ogaard

Zeneszerző: Brian Batz, Kaspar Kaae, Kare Vestrheim.

A főszereplőt, Nils Dickmant alakító Stellan Skarsgard rendkívül hitelesen érzékelteti az apát, aki nem tudja feldolgozni a tragédiát, a fia halálát. Bosszút akar állni. Amilyen lelkiismeretes a munkájában, olyan alapos a nyomozásban is. Nyomozás során megtalálja a gyilkosokhoz vezető szálakat is. Személyeket azonosít, aztán cselekszik. Rezzenéstelen arccal gyilkol. Közben felesége magára hagyja, egyedül marad. Nilsnek egyetlen emberi megnyilvánulása a bandafőnök gyerekéhez való viszonyulása, óvja a fiút. A Gróf szerepében Pal Sverre Valheim Hagen, a norvég gengszter, a dölyfős, pszichopata bandafőnököt alakítja, aki vita nélkül lő. A szerb maffiavezér szerepében a svájci Bruno Ganz, aki hitelesen jeleníti meg a keresztapát. Peter Anderson játssza Nils testvére szerepét, aki már nem működik együtt a maffiával, felesége thai származású.

Az operatőr, Philip Ogaard, külső és belső felvételei a környezet hangulatát is visszaadják. A külső felvételek a gyönyörű havas tájakat mutatják, amelyeken a bosszú eredménye látható, a vérrel színezett hó. De a belső felvételek is érdekesek, a lakójának ízlését is érzékeltetik.

A film a nézőt tovább gondolásra készteti. Elfogadható-e az önbíráskodás? Mi a szerepe a hatóságnak a bűnösök felkutatásában?

Nemzetközi filmfesztiválokon a norvég film

Világpremierje a Berlinale versenyprogramjában szerepelt. 2014-ben meghívást kapott a rangos amerikai fesztiválra, a Tribeca Filmfesztiválra.

Kolozsváron a 6. Comedy Cluj Vígjátékfilmek Nemzetközi Fesztiválján mutatták be.

A fekete komédiát kedvelő nézők szórakoztató, feszültségekben gazdag, izgalmas filmet láthattak.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!