ERDON Helyi hírek

2014.09.19. 14:25

Munkába álltak a bányászok

Két napos tiltakozás után pénteken reggel újra munkába álltak a bányászok Rézbányán (Băița), mivel további demonstrációjukkal nem akartak okot adni a bánya bezárására.

Két napos tiltakozás után pénteken reggel újra munkába álltak a bányászok Rézbányán (Băița), mivel további demonstrációjukkal nem akartak okot adni a bánya bezárására.

A 110 bányász szerdán kezdett demonstrálásba, elfoglalva a tárna lejáratát, a bánya tervezett bezárása, illetve Maria Trip igazgatónő leváltása ellen tiltakozva. "Pénteken reggel 8 órakor kivétel nélkül minden bányász a munkaprogramnak megfelelően munkába állt. Ennek magyarázata: a munkások nem szeretnék, ha a bányát bezárnák, és a munkabeszüntetéssel nem szeretnének erre okot szolgáltatni", nyilatkozta Octavian Bortoș, akit csütörtökön neveztek ki a SC Băița SA igazgatójává. A cégnél pillanatnyilag nincs szindikátus, annak vezetője, Alexandru Iștoc nyugdíjba vonult.

Visszaéléseket tapasztaltak

Előzőleg, szerdán Claudiu Pop prefektus is próbálta meggyőzni a bányászokat a munka újra felvételéről, sikertelenül, majd a szakminisztérium államtitkára, Maricel Popa is a helyszínre érkezett. Utóbbi részt vett a cég vezetőtanácsának gyűlésén, ahol bejelentette: súlyos visszaéléseket tapasztaltak a cégvezetésben, amiről a korrupció-ellenes nyomozókat is értesítették. Eszerint a cég veszteségei 2013. végére elérték a 17 millió lejt, 2014-ben pedig újabb 5,4 millió lej a deficit. A korábbi vezetőség életképes tervek híján volt, ami a cég jövőjét illeti termelési és munkahely-megőrzési szempontokból, mondta az államtitkár, ígéretet téve arra, hogy a bányát nem zárják be. A minisztérium képviselői a kormánybiztosi hivatal és a munkavállalók képviselőivel folytatott egyeztetést lezártnak nyilvánították egy csütörtök este kiadott sajtóközleményükben, és Octavian Bortoș kinevezését igazgatóvá a további zavartalan tevékenység biztosítékának tekintik.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!