ERDON Helyi hírek

2014.09.15. 13:52

Folytatódik a partrendezés

Bihar megye- Idén 20 millió lejt kapott a megye különböző vízügyi beruházások folytatása céljából. Az augusztusi költségvetés-kiigazítás vonatkozó eredményeit Pásztor Sándor államtitkár ismertette.

Bihar megye- Idén 20 millió lejt kapott a megye különböző vízügyi beruházások folytatása céljából. Az augusztusi költségvetés-kiigazítás vonatkozó eredményeit Pásztor Sándor államtitkár ismertette.

Az RMDSZ-nél tartott sajtótájékoztatóján Pásztor Sándor vízügyi szakállamtitkár kifejtette: miután a két évvel ezelőtt leállt gátépítési munkálatok a hollószegi gátnál idén nyáron folytatódhattak köszönhetően a kiutalt 3 millió lejnek, az augusztusi költségvetés-kiigazításkor újabb 2 millió lejt irányoztak elő a befektetésnek, így elérheti az építmény a 15 méter magasságot, és a környékbeli településeken nem lesz árvízveszély. Az invesztíció összértéke amúgy 19 millió lej, és a gát a 24 méter magasságot kell elérje.

Azt követően, hogy két hónappal 1,5 millió lejt irányoztak elő a Nyimesd patak rendbetételének Belényes központjában, ez az összeget kiegészítették még 2,5 millió lejjel, így megerősíthetik a partokat, és csökkenthetik a víz folyási sebességét, melyek szintén árvízvédelmi szempontból fontosak. Ugyanakkor Kisősi térségében befejeződhet a Gyepes patak völgyének rendbetétele, betudhatóan a kiutalandó 150 ezer lejnek. Ugyancsak a múlt havi költségvetés-kiigazításnak köszönhetően ismét el kezdtek dolgozni a Sebes Körös baloldali partszakaszán Várad központjában. A két hónapja odaítélt 1,7 millió lej ugyanis 3,5 millió lejjel egészült ki. Pásztor Sándor reményei szerint november végéig elkészülhetnek a lépcsőfokok a Szent László-téri hídig, kérdéses marad azonban az a rövidebb rész, ahol a mélygarázs épül majd, ez ügyben konzultál Ilie Bolojan polgármesterrel. A Páris-patak partjainak rendezésére 8 millió lejt, a Kösmő patak völgyének rendbetételére pedig 7 millió lejt irányoztak elő állami forrásból, de az államtitkár bízik abban, hogy uniós alapokkal is ki tudnak egészülni ezen összegek, a vonatkozó megállapodást várhatóan ezen a héten aláírják Luxembourgban, a két projektre 7,9 millió euróra lenne szükség. A felsorolt befektetések utófinanszírozásúak, a kifizetések a jövő év elejéig meg kell történjenek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!