ERDON Helyi hírek

2014.09.29. 13:06

Az időjárás is kedvezett az őszi fesztiválnak

Vasárnap egész nap kedvezett az idő az érmihályfalvi Szent Mihály-napi Dióverő fesztivál szervezőinek, résztvevőinek. A strand területén újra lengtek a városrészek zászlai.

Vasárnap egész nap kedvezett az idő az érmihályfalvi Szent Mihály-napi Dióverő fesztivál szervezőinek, résztvevőinek. A strand területén újra lengtek a városrészek zászlai.

A Szent Mihály-napi Dióverő fesztivál vasárnapi programjának zöme "hajazott" az alig egy hónapja volt Részek Viadalára, azzal a különbséggel, hogy most nem volt versengés, ám azzal a hasonlósággal, hogy újra minden városrész tudásának és képességinek legjavát nyújtotta, illetve, hogy a résztvevők egy újabb kellemes napot tölthettek együtt. A strand területén kora délelőtt állítottak sátrakat a csapatok, melyeken lengtek a zászlók, s melyeket az ősz jegyében díszítettek fel tengerivel, szőlővel, almával, dióval, virággal, présekből csurgott a must, a szalmabábuk most nem madárijesztőként, hanem vendégcsalogatóként szolgáltak, egy sátor mellett még két liba is gágogott (egyesek szerint az egyik Lady Gá-gá volt).

Sütés-főzés, népzene, néptánc

Természetesen a sütés-főzés sem maradt el. Eredetileg a Szűcs nevezetűek sütési tudományát tesztelték volna (a "mit sütsz kis Szűcs" kezdetű nyelvtörő alapján), de az sem volt akadály, ha nem volt Szűcs nevű a csapatban, a táj-jellegű fánk, csőröge, lángos és dübbencs akkor is finom volt, a csapattagok körbejárva egymást kínálgatták, illetve természetesen a "csapatfüggetlen" nézelődőket is. A teraszon, az alma-, szőlő-, vinetta-, paprika- és tengeriharangok mellett kézműves-foglalkozás várta a gyerekeket, a teremben pedig tucatnyi ló- és szarvasmarha tenyésztő vett részt gondjaik megbeszélésén. Ehhez kapcsolódva kint, egy sátornál, túró és sajtkóstolgatásra volt lehetőség. Délben a gyerekeknek a Matyi Műhely Bábszínház mutatta be új, Csodálatos világ című zenés összeállítását, Sándor Mária előadásában. A délután a Dióverő Gálával telt, mely két rész "vegyítésével" zajlott. Az egyik a népzene és néptánc bűvöletében telt. Elsőként Miklós János néptáncoktató tartott nagy sikert aratott foglalkozást gyerekeknek népi gyermekjátékokkal, majd a színpadon a hajdúnánási Bocskai Apródjai néptánccsoport hajdúsági, kalotaszegi és rábaközi, a nyírábrányi Nagyberek alföldi és kalotaszegi, a helyi Apró lábak és Fürge lábak szatmári, a Nyíló Akác szilágysági és alföldi táncokat mutatott be, énekelt a városi kórus, a citerazenekar az elős világháború kitörésének apropóján katonadalokat adott elő, Miklós-Papp Zsuzsanna és Miklós Anna népdalokat énekelt.

Ér Misi és Ér Marcsi

A másik részben a városrészek ismételték meg a Részek Viadalán bemutatott legjobb produkcióikat: volt katonasztori, tánc, kórus- és hangszeres produkció, népszokás-bemutató. Az udvar bejáratánál két hatalmas szalmabábu fogadta az érkezőket, a délután folyamán szavazással ezek ez Ér Misi és Ér Marcsi neveket kapták. A program zárásaként a debreceni Bakator zenekar tartott népzenei koncertet, melyet a hajdúnánási táncosok spontán produkcióval színesítettek. Az esti programra a kultúrházban került sor, ahol elsőként alulírott második, lapunkban megjelent kommentárjainak, jegyzeteinek, glosszáinak gyűjteményét tartalmazó kötetét mutatták be (ami a továbbiakban a könyvtárban és a főtéri újságosnál kapható).

Saját tollak

Az egész fesztivál zárásaként a Móka színjátszó csoport jelentkezett új bemutatóval, Saját tollak címen. Ahogyan a cím is utal rá, a zenés, irodalmi műsorban saját tollak, vagyis saját, érmihályfalvi szerzők által papírra vetett versek hangzanak el, a hangulat és a díszlet pedig az irodalmi, zenés kávéházakét idézte. A szerzők (a programfüzet szerinti sorrendben) Szilágyi István, Orosz Otília Valéria, Erdődi Endre (nem volt jelen), Sütő Éva, Boros József, Sillye Judit és Szilágyi Ferenc Hubart a színpadon foglatak helyet (a kávéházban, ahol "pincérek" italt, süteményt szolgáltak fel), a Móka-tagok pedig zenei aláfestéssel (közreműködött Darabont Aliz és Kis Ákos), illetve dalokkal "elválasztva" a szerzőket, adták elő a költeményeket. Az előadás kiváltotta megérdemelt vastaps méltó zárása volt az idei Szent Mihály-napi Dióverő fesztiválnak.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!