ERDON Helyi hírek

2014.08.28. 16:02

Műemléképületek felújítása

Nagyvárad- Csütörtökön a városháza dísztermében havi közgyűlését tartotta a nagyváradi önkormányzat képviselő-testülete. Az egyik előterjesztés a műemléképületek felújítását célzó programot érintette.

Nagyvárad- Csütörtökön a városháza dísztermében havi közgyűlését tartotta a nagyváradi önkormányzat képviselő-testülete. Az egyik előterjesztés a műemléképületek felújítását célzó programot érintette.

Az egyhangúlag megszavazott egyik napirendi pont a több éven keresztül zajló, a műemléképületek felújítását célzó programra vonatkozó szakjelentés és határozattervezet módosítását és kiegészítését érintette a törvénynek megfelelően. A tanácsosok elfogadták, hogy ez több szakaszban valósuljon meg. Ennek megfelelően 2016-ig prioritást élveznek azok a műemlékingatlanok, melyek a szűk városközpontban, vagyis a sétálóutca, a Traian/Széchenyi park, Bémer tér és Szent László tér övezetében vannak, ezután pedig a tágabb történelmi városrészen található épületek következnek. A homlokzatok felújításához az önkormányzat anyagi támogatást ad úgy a természetes, mint a jogi személyeknek. Teljes egészében magára vállalja a műszaki dokumentációkkal és az engedélyeztetéssel járó költségeket, valamint 20 százalékban társfinanszírozza a kivitelezés ellenértékét. A fennmaradó 80 százalékra kamat nélküli, csupán az inflációt figyelembe vevő kölcsönt ad öt éves futamidőre, és a munkálatok után a tulajdonos öt évig mentesül az ingatlanadó befizetése alól.

Az érintett tulajdonosok szeptemberben felszólításokat kapnak, s ha 60 napon belül nem válaszolnak, szankcionálják őket, például a renoválásnál nem részesülnek az említett kedvezményekben. Ugyanakkor esetükben az önkormányzat „saját szakállára” nekilát a felújításnak, és amennyiben a tulajdonosok nem fizetik a részleteket, azt kockáztatják, hogy értékesítik a lakásukat.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!