ERDON Helyi hírek

2014.05.25. 18:59

Nem mozgott a mozgóurna

Nagyon alacsony választói részvételt tapasztalt a kisebb Bihar megyei falvakban a Pro Democratia. Megfigyelői járták tegnap a vidéket, szavazókörökben tartottak ellenőrzéseket - végül lapunknak összegezték, hol mit láttak.

Nagyon alacsony választói részvételt tapasztalt a kisebb Bihar megyei falvakban a Pro Democratia. Megfigyelői járták tegnap a vidéket, szavazókörökben tartottak ellenőrzéseket - végül lapunknak összegezték, hol mit láttak.

Hiába kötelező mozgóurnát biztosítani azoknak, akik megalapozottan kérik ezt - több faluban egyszerűen nem törődtek ezzel Bihar megyében sem a tegnapi voksoláskor. Többek között ezt állapította meg a Pro Democratia Szövetség (APD) megfigyelőinek csapata. A voksolás tisztaságát nyomon követő APD-sek Élesden, valamint a Nagyvárad-Belényes útvonalon lévő eldugottabb, kisebb falvakban dolgoztak, szavazóhelyiségről szavazóhelyiségre járva. Urnazárás előtt nem sokkal Adrian Simon, a szervezet nagyváradi kirendeltségének elnöke válaszolt kérdéseinkre, összegezve a szabálytalanságokat.

"Biztos jövedelem"

Várad és Belényes között számos faluban azt állapították meg, hogy a mozgóurnát nem, hogy nem viszik ki az igénylőknek, hanem egyszerűen nincs is ilyen urna. Ez volt a legnagyobb szabálytalanság, amire fény derült ezen voksolás során. A vasárnapi választások alkalmával a mozgóurnát írásos kérés alapján lehetett igényelni, akárcsak más alkalmakkor, amit a szavazókörzet elnökéhez kellett benyújtani. A mozgóurnát a szavazás napján is lehetett igényelni., a megye választási hatósága pedig előzőleg külön közleményben is tudatta a szavazóhelyiségek felelőseivel, hogy kötelesek fogadni a kérvényeket és eleget tenni az abban foglaltaknak. Mégsem így jártak el, számos helyen...

Ezen kívül azonban nem tapasztalt komolyabb törvénysértést a voksolásokkal kapcsolatban megyében a Pro Democratia. Simon elmondta még, hogy - amint azt az egyik vidéki illető megfogalmazta - "ezen kicsi falvakban nagyon nagy a szegénység, olyannyira, hogy a választások biztos jövedelmet jelentenek a nyugdíjasoknak". Ezzel együtt szavazatvásárlási eseteket most nem detektáltak megfigyelőik.

Alacsony szavazói részvételt viszont annál inkább. Faluhelyen a voksolók leginkább a templomi szertartások végeztével, hazafelé menet szoktak betérni a szavazóhelyiségekbe, ez jelenti a csúcsidőt. "Ennek dacára a templomozás után is sok kis településen a 10%-os, amúgyis alacsony érték alatt maradt a részvétel" - mondta a megfigyelők vezetője. Hozzátette még: "Számítani lehetett a PSD-PNL párharcból, valamint a PDL újraépítkezési törekvéseiből induló masszív mozgósításra. De ez is teljesen elmaradt végül. Sehol nem tapasztaltuk nyomát sem ilyen alapú mozgósításnak sem, apátiának annál inkább".

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!