ERDON Helyi hírek

2014.05.12. 13:22

Miniszteri séta a Körös-parton

Szombaton Nagyváradra látogatott Doina Pană vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter. Délelőtt Pásztor Sándor államtitkár megmutatta neki, milyen munkálat kéne folytatódjon a Körös-parton.

Szombaton Nagyváradra látogatott Doina Pană vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter. Délelőtt Pásztor Sándor államtitkár megmutatta neki, milyen munkálat kéne folytatódjon a Körös-parton.

Pásztor Sándor vízügyi államtitkár az Erdély Online-nak elmondta: amióta kinevezték a tisztségébe, vagyis az elmúlt bő egy hónap alatt, jórészt a dél-romániai árvízproblémákkal kellett foglalkoznia, most azonban elérkezettnek látta az időt arra, hogy megpróbálja a mi vidékünkre összpontosítani a minisztériumi illetékesek figyelmét. Nagyváradon ugyanis a központban zajló munkálatok az elmúlt másfél-két évben, vagyis amióta megtörtént a csere a Körösök Vízügyi Igazgatóság élén, nagyjából stagnálnak. Ez költségvetési projekt, és gondot okoz, hogy jelenleg kevés pénz van kiutalva központi szinten árvízvédelmi munkálatokra. „Mint kollégámat, Doina Pană miniszter asszonyt ezért megkértem arra, közösen nézzük meg, hogy áll Várad központjában a beruházás, mert mindent el szeretnék követni annak érdekében, hogy az ez évi büdzsé-kiigazításnál próbáljunk meg ide pénzeket lehívni, hogy a munkálatok folytatódhassanak egészen a Szent László téri hídig”- hangsúlyozta. Megjegyezte: a teljes szakasz rendbetétele tartozásokkal együtt megközelíti a 10 millió lejt, de ha ennek a felét az idén költségvetési forrásból le tudnák hozni, akkor az jelentős előrelépés lenne, természetesen párhuzamosan a parkolóház építésével.

Páris-patak

Ezenkívül a Páris-patak rendbetételével is foglalkozni kellene, mely az egyedüli potenciális szennyezőforrás maradt Váradon. Tárgyalásokat folytatott ezért a Környezetvédelmi Minisztériummal annak érdekében, hogy próbálják teljes egészében becsövezni, a Száldobágyi-tótól egészen a Dacia-híd melletti befolyásig, ugyanis ehhez a tárcához tartozik az európai uniós finanszírozással foglalkozó Szektoriális Operatív Program. Hogy a beruházás mennyibe kerülne, csak a versenytárgyalás után derül majd ki, az árajánlatok függvényében, de mindenféleképpen nagy értékről van szó. Emellett a váradi önkormányzattal is beszélt arról, hogy a patak mellett csatornahálózatot építsenek ki, hogy ne jusson be a szennyvíz a Párisba, jelenleg ugyanis ez a fő gond.

Szintén fontos invesztíció a Kösmő-patak rendbetétele, azon a szakaszán, mely a Hegyközpályi-Bihar- Paptamási „vonalon” halad, a Berettyóba való folyásáig. A megvalósítási tanulmány már elkészült, remélhetőleg ezzel a projekttel is haladnak előre, és ugyancsak az lenne az elképzelés, hogy uniós pénzeket pályázzanak meg.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!