ERDON Helyi hírek

2014.05.12. 13:14

Mindenki majálisa a vársáncban

Nagyvárad- Az idén Minden magyar majálisa címmel, a Festum Varadinum részeként szervezett szombaton egész napos programot az RMDSZ a váradi vársáncban.

Nagyvárad- Az idén Minden magyar majálisa címmel, a Festum Varadinum részeként szervezett szombaton egész napos programot az RMDSZ a váradi vársáncban.

A Czvikker Katalin által vezetett Pro Rogériusz Közösségi és Kulturális Egyesület szervezte a nagyszabású, több ezer embert megmozgató eseményt, a Bihar Megyei Tanács Szociális és Közösségfejlesztő Igazgatóságának támogatásával. Más évektől eltérően, ezúttal az időjárás is kedvezett a szórakozni vágyóknak, csupán az erős szél „borzolta néha a kedélyeket”, illetve fújta el a sátrakat. A készülődés már a kora délelőtti órákban elkezdődött: másfél tucatnyi váradi, illetve Bihar megyei tanintézmény állított fel standokat, valamint a babgulyásfőzők is előszedték a hozzávalóikat, kirakosgatták az ülőalkalmatosságaikat, asztalaikat. A tanintézmények amellett hogy különféle, a diákjaik által készített kézműves-alkotásokkal, képekkel, montázsokkal csalogatták az érdeklődőket, olyan produkciókkal is felhívták magukra a figyelmet, melyekben úgymond erősek, azaz tánc- és énekszámokkal készültek a növendékeik. Közben alternatív programokba lehet benevezni. Mint később a díjkiosztásoknál kiderült, az alkalmi lábtenisz-bajnokságot Bognár István (gyermek kategória), Gulyás Gabriella (nők) és Vajda László (férfiak) nyerték. Sakkozásban Szallós Nándor bizonyult a legjobbnak, a legfiatalabb versenyző pedig Kovács Olivér volt. A kosárra dobásban Debreczeni Norbert diadalmaskodott, és ebben a kiírásban Katona Márk volt a legifjabb.

Az RMDSZ Nőszervezet is sátrat állított fel, illetve beszélgetésre invitálta az érintetteket, és óránként RMDSZ-es tisztségviselőktől lehet tanácsokat kérni közérdekű témákban, mint például szociális, egészségügyi, gazdasági, infrastrukturális, tanügyi, telekkönyvi stb. ügyek. A színpadnál meg lehetett tekinteni a Phoenix mazsorett-csoport előadását (koreográfus Posszert Boglárka), dél körül pedig Jó ebédhez szólt a nóta (Molnár Júlia színművésznőt Szöllősi Zsolt prímás és Sólyom Ádám tangóharmonikás kísérték). Később a Szigligeti Színház Lilliput Társulata szórakoztatta a gyermekeket megzenésített Weöres Sándor-versekkel.

Koncertek

A délutáni események eredményhirdetésekkel kezdődnek. Az idén is finomabbnál-finomabb babgulyásokat készítettek az RMDSZ-körzetek, így megint szoros volt a verseny, de természetesen azért az egyik alapszervezeté a zsűri döntése alapján jobb volt a többiekénél: a szobrocskát és a vándorkupát a biharpüspökiek vehették át, a gratuláció Féth Irénke, Orbán Attila és Tímár Enikő szakácsoknak járt. Mint mindig, most is különösen látványosra és dinamikusra sikeredtek a székelyhídi Oláh Katalin koreográfus által felkészített Tini Dance Center csoportjainak produkciói, a szintén az ő keze munkáját dicsérő B612 show-hoz hasonlóan. Molnár Mónika canto-könnyűzene tanárnő tanítványai is tapsra késztették az őket hallgatókat, majd következtek az esti fő koncertek.

Az 1998-ban alakult debreceni Desperado trió nevéhez jó néhány popsláger kötődik, ez alkalommal is szinte valamennyit eljátszották a jelenlevők nagy örömére. A mulatós zenés Dupla KáVé duó fellépése Modern Talking- és diszkó-fílinget csempészett a májusi estébe, a különlegességet hazafias daluk jelentette. A legnagyobb durranás kétségkívül az X Faktor-győztes, örökmozgó Oláh Gergő magával ragadó, lendületes koncertje volt. Az ifjú tehetség amellett, hogy kedvenc énekesei- Bruno Mars, Stevie Wonder, Freddie Mercury- jól ismert dalait is megszólaltatta, természetesen a Törj ki a csendből című számát is elénekelte. Egy másik generáció képviselője, a Ki Mit Tud-győztes Kovács Kati lépett ezután színpadra, akinek köszönhetően olyan jól ismert szerzemények csendültek fel, mint a Ha legközelebb látlak, Nálad lenni újra jó lenne, Úgy szeretném meghálálni, Mit remélsz vagy a Találkozás egy régi szerelemmel. Ezt követően az is kiderült, hogy közel 2 ezer lej gyűlt össze a Városi Kórház gyermekonkológia osztályának (a felajánlást a Védd a Gyermekeket Alapítvány képviselője vette át), illetve hogy ki utazik másodmagával Görögországba. A tartalmas nap tűzijátékkal ért véget.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!