ERDON Helyi hírek

2014.05.14. 15:51

Expresszionista reflexió a nagy világégésről

Május 16-án, pénteken este hét órától mutatja be Nagy Dániel/Bodolay Világcirkusz című táncszínházi játékát a Nagyvárad Táncegyüttes és a váradi Szigligeti Színtársulat.

Május 16-án, pénteken este hét órától mutatja be Nagy Dániel/Bodolay Világcirkusz című táncszínházi játékát a Nagyvárad Táncegyüttes és a váradi Szigligeti Színtársulat.

Az első világháború kirobbanásának századik évfordulóján egész Európában programszerűen reflektálnak a nagy világégésre. Ez az évforduló adta az apropót a Nagyvárad Táncegyüttesnek és a Szigligeti Színtársulatnak ahhoz, hogy közösen színre vigyék Nagy Dániel író, újságíró 1924-ben keletkezett A világcirkusz című művét. Ezt Szabó K. István a Szigligeti Színtársulat művészeti igazgatója mondta az előadást beharangozó tegnapi sajtótájékoztatón a váradi színházban, hozzátéve, hogy Nagy Dániel expresszionista stílusban fogant szövegét Bodolay Géza fejlesztette tovább, és erre az átiratra készült a két társulat közös előadása. Dimény Levente, a Nagyvárad táncegyüttes vezetője megerősítette, hogy a témaválasztást az első világháború évfordulója határozta meg, ezért esett a választás Nagy Dániel írására, mely nem más, mint egy szürrealista expresszionista vízió a háborúról. Dimény Levente hangsúlyozta, hogy egy ősbemutatóról van szó, és a Bodolay Géza által írt szövegkönyv megjelenik majd a Várad folyóiratban. A társulatvezető aláhúzta, hogy ebben az előadásban tánc- és színművészt olyan szimbiózisa születhet meg, amit a jövőben a színház képviselhet. A két társulat, illetve a társulatok és a rendező-koreográfus, Juronics Tamás egymásra találását emelte ki Czvikker Katalin a Szigligeti Színház főigazgatója is, és ez az egymásra találás garanciája egy nagyon jó minőségű produkció létrejöttének, vélekedett a főigazgató.

Tánc és színház

Juronics Tamás a darab rendező-koreográfusa a sajtótájékoztatón elárulta, hogy komplex felkérést kapott, hiszen meg kellett találnia a megfelelő helyet és feladatot mind a két társulat számára. Mint fogalmazott, a próbafolyamat során egy közösség alakult ki, amelyben a táncosok színészkednek, a színészek pedig táncolnak. Hozzátette, hogy Bodolay Géza érdekes átirat készített, noha meglehetősen nehéz dolga volt, ugyanis az expresszionista képi világot kellett lefordítania a színpadi lehetőségek nyelvére. Juronics Tamás elárulta, hogy az egész előadás nagyon megkoreografált, a koreográfia is az expresszionizmus jegyében fogant, majd pedig kifejtette: mivel a Nagyvárad Táncegyüttes alapvetően a néptáncból építkezik, ezért ebben az előadásban meg kellett találni azt a síkot, amelyben az együttes kifejezheti azt, ami a legjobban áll neki, ugyanakkor a koreográfia valami pluszt is hozzá tudjon adni a táncegyüttes munkájához. Juronics Tamás ezt követően hangsúlyozta: „jó színészekkel találkoztam itt”, név szerint kiemelve az Istent alakító Dobos Imrét és a Belzebúbot játszó Dimény Leventét, de, mint mondta, minden előadóművész nagy lelkesedéssel, kreativitással állt hozzá a munkához. „Az összhangnak köszönhető, hogy van közös játék, pozitív energiák határozták meg a munkát” - fogalmazott. Megtudtuk továbbá, hogy az előadás díszlet- és jelmeztervezője Bianca Imelda Jeremias, akivel Juronics Tamás sok éve dolgozik már együtt, a világítástervező pedig Stadler Ferenc. Az előadást Mozart Rekviemje fogja össze, tette hozzá Juronics Tamás, aki így vallott Váradon szerzett személyes benyomásairól: „Öt hete vagyok itt, és fantasztikus ez a város, nagyon élvezem, mint ahogy a színház is nagyon szép, a váradiak büszkék lehetnek rá. Én is otthon érzem magam benne”. A világcirkusz című előadás premierjére május 16-án, pénteken este hét órától kerül sor a nagyváradi színházban. Jegyek a premierre, illetve a többi előadásra elővételben válthatók a színház jegypénztárában keddtől péntekig 11:00 és 17:00 óra között, valamint egy órával az előadások előtt.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!