ERDON Helyi hírek

2014.05.26. 13:57

Elkezdődött a tudományos hét

Immár 25. alkalommal szervezik meg a Nagyváradi Egyetem Tudományos Hetét. Hétfőn, a megnyitó ünnepségen díjakat osztottak az egyetem munkatársainak és egy díszpolgári címet ítéltek oda.

Immár 25. alkalommal szervezik meg a Nagyváradi Egyetem Tudományos Hetét. Hétfőn, a megnyitó ünnepségen díjakat osztottak az egyetem munkatársainak és egy díszpolgári címet ítéltek oda.

Dr. Sorin Şipoş rektorhelyettes köszöntötte az egyetem aulájában összegyűlteket, majd átadta a szót dr. Constantin Bungău rektornak, aki beszéde során megemlítette: 2013 folyamán az egyetemen 99 tudományos konferencia zajlott, az egyetem munkatársainak 92 cikke jelent meg tudományos folyóiratokban, 82 finanszírozási kérvényt adtak le, ezek közül 22 projekt folyamatban van. Az egyetem egyébként 16 millió lejt biztosít a projektek lebonyolítására. Szó esett még a tanintézet nemrég jóváhagyott stratégiai tervéről, továbbá arról, hogy az az intézmény az „intelligens szakosodást” támogatja. Végül sok sikert kívánt az elkövetkezendőkben zajló programokhoz. Mint arról már a korábbiakban szó esett, a tudományos programok egész évben zajlanak az egyetemen, nem csupán ezen a héten.

Díjátadás

Sorin Curilă, az egyetemi szenátus vezetője elmondta: sem a nevelés, sem a kutatás nem létezhet önmagában, ezek eszközök, melyekkel a társadalmat jobbá tehetjük. Az egyetem számára fontos mindkettő, akárcsak az, hogy kiemelt bizalmat szavazzon számára a Felsőoktatás Minőségét Biztosító Ügynökség (ARACIS), ennek érdekében forrásokat mozdítanak elő, javítják az egyetem felszereltségét, hangsúlyt helyeznek a kutatásra, igyekeznek a kiválóságot megcélozni.

Claudia Timofte, a prefektus kabinetfőnöke Claudiu Pop prefektus szavait közvetítette. Örüljünk az eredményeinknek, s tartsuk szem előtt azt, amit Nelson Mandela megfogalmazott, mégpedig, hogy a nevelés a legértékesebb fegyver, mellyel a világot meg lehet változtatni. Később Ovidiu Mureşan alpolgármester szólt arról, hogy a polgármesteri hivatal nagyra értékeli az egyetemet.

Dr. Sorin Şipoş az egyetem kiadványairól szólt és arról, hogy milyen intézkedésekkel jutalmazzák azokat a munkatársakat, akik a tanítás mellett a kutatásban is tevékenykednek.

A későbbiekben díjakat kaptak az egyetemnek azon alkalmazottai, akik különleges eredményeket értek el. Mint arról már beszámoltunk, a tegnapi díjazottak egyike, Moca Pascu Cătălin egyetemi tanárnak a fizika szakterületén írt tudományos cikke megjelent a Nature című neves brit tudományos folyóiratban, ami országos szinten ritkaságnak számít, az egyetemen belül pedig premier.

A szünet után a Doctor Honoris Causa cím odaítélése zajlott – a titulust ezúttal dr. Oliver Grau osztrák egyetemi professzor kapta meg. Az ünnepség a művészeti kar hallgatóinak az előadásával zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!