ERDON Helyi hírek

2014.05.02. 10:10

Agraria 2014

Kolozsváron 20. alkalommal nyílt meg az AGRARIA nevű kiállítás, vásár, melyet az InterMarketing szervezett. Kiállítási terület 20 ezer négyzetméter. Partnerei: Agro Partners, AgroTransilvania Cluster. Média partner a Ferma című kiadvány.

Kolozsváron 20. alkalommal nyílt meg az AGRARIA nevű kiállítás, vásár, melyet az InterMarketing szervezett. Kiállítási terület 20 ezer négyzetméter. Partnerei: Agro Partners, AgroTransilvania Cluster. Média partner a Ferma című kiadvány.

Az Expo Transilvania kiállítás központjában tartották meg a 20. Agraria Nemzetközi Mezőgazdasági, Élelmiszeripari és Állattenyésztési Vásárt, amely Erdély legnagyobb ilyen jellegű nemzetközi vására. Rendkívül fontos segítséget nyújt az Agrártudományi és Állatorvosi Tudományegyetem.

11 országból 250 kiállító volt jelen.

A Kolozs megye prefektusa, Gheorghe Vuşcan a kiállítás megnyitója alkalmával kiemelte, mennyire fontos az a közös érdek, mely a vásárszervezők meg az egyetem, valamint a Kolozs Megyei Tanács között kialakult.

Jelen vannak román, dán, lengyel, olasz, orosz, kínai, magyar, holland, török, kenyai, spanyol cégek.

2013-ban történt meg, hogy Románia nagyobb mennyiségű mezőgazdasági terméket exportált, mint amennyit importált. Jelentős mennyiségű mezőgazdasági termelés jött létre, melyből lehetett exportálni. Lehetővé válik, hogy az ország 2020-ig 10 milliárd eurót hívhasson le.

Aurelia Cristea, a Társadalmi párbeszédért és a civil társadalomért felelős miniszter afeletti örömét fejezte ki, hogy haza tudott jönni erre a nagyon fontos eseményre. Szerinte a hazai mezőgazdaság versenyképessé válhat nemzetközi szinten is.

Horea Uioreanu, a Kolozs Megyei Tanács elnöke szerint lényeges változás következett be a mezőgazdasági kiállítás vonatkozásában. Évről évre növekszik. Ellenben hangsúlyozta, hogy szükség van egy modern, korszerű kiállításközpontra, amely a ma követelményeinek feleljen meg.(Szerintem a Megyei Tanács elnökének ezt az ötletét alá kell húzni, mert tökéletesen igaza van. Egy negyed század elteltével sem voltak képesek a hajdani időkben elfuserált kiállítási csarnokot, felújítva vagy újratervezve, felépíteni. Míg a rendkívül értékes környéket blokk erdővel töltötték meg.)

Ioan Oleleu a Megyei Tanács alelnöke lendületes beszédében a létrehozott AgroFoodInd Napoca Cluster-t sikeres projektként határozta meg, amely lehetőséget teremt a Kolozs megye mezőgazdaságának fenntartható fejlődésére.

Ioan Avram, az Expo Transilvania és a Kolozsvári Iparkamara részéről elmondta, Románia rendelkezik megfelelő mezőgazdasági területtel és szakemberekkel. Azonban hiányzik csúcstechnológiát biztosító felszerelés. Ezen a vásáron a Műszaki Egyetem is képviseltette magát. De jelentős támogatást adott az Állategészségügyi Igazgatóság is. Ioan Avram a Vásár hajdani megteremtőjéről, kitalálójáról Helmut Schott osztrák üzletemberről emlékezett meg, aki 16 Agraria kiállítást szervezett meg Kolozsváron.

Magdó János főkonzul elmondta, hogy a magyar cégek minden egyes Agraria kiállításon, vásáron jelen voltak. Most is 10 magyar cég vesz részt a rendezvényen. Nagyon sok magyar cég exportál Romániába, és az is jó lenne, ha romániai cégek is exportálnának Magyarországra termékeikből.

Magdó János főkonzul beszédében kiemelte: Fontos lenne mind Magyarország mind Romániának számára, hogy felépítsék az Észak- Nyugati autópályát. A Magyar- Román Üzleti Forumon volt egy mezőgazdasági szekció is.

Magyar–osztrák üzletember találkozó

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és Ausztria Bukaresti Nagykövetsége kereskedelmi képviseletének közös rendezvénye volt a magyar- osztrák üzletember találkozó. Magdó János főkonzul hangsúlyozta, hogy Ausztria a második, Románia a hetedik helyen áll Magyarország külkereskedelmi partnerek toplistáján.

Rudolf Lukovsky az Osztrák nagykövetség kereskedelmi tanácsosa elmondta, Ausztria 11 millió eurót fektetett Romániába.

Szatmáry Kristóf államtitkár (Nemzetgazdasági Minisztérium) kiemelte, a magyar kormánynak sikerült egyensúlyt teremteni a globális és lokális irányvonalak, trendek között.

A rendezvényt, az Agraria Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár megnyitóját megelőző napon tartották a City Plaza szállóban, melyen kolozsvári magyar üzletemberek is részt vettek.

A kiállítás, a vásár komoly programmal rendelkezett. Jelentősek voltak az üzletember találkozások, szimpóziumok.

Dán küldöttség látogatása a Kolozs Megyei Tanácsnál

Fontos volt a dán küldöttségnek a Kolozs Megyei Tanácsnál tett látogatása. A Tanács elnöke Horea Uioreanu, valamint Ioan Oleleu és Vákár István alelnökök és az AgroFoodInd Napoca Cluster vezetősége fogadta a dán küldöttséget, melynek tagjai a dán klaszter tagjai voltak.

Ioan Oleleu beszélt az AgroFoodInd Cluster tevékenységéről valamint eredményeiről. Rámutatva arra, hogy ez az egyetlen olyan klaszter, amely vissza nem-térítendő finanszírozást nyert. Beszélt a jövendőbeli tervekről, mint vágóhíd, gyümölcsbegyűjtő központ létrehozásáról. Ennek a műszaki megoldásait állítják össze a szakemberek. Ő egy küldöttséggel volt Dániában, és ott láthatta, milyen megoldásokat használnak a dán szakemberek. Tudják, miként lehet lehívni az Uniós forrásokat. Szükség van a dán tapasztalatokra, a know- how-ra. Kertészet, virágkertészet technológiai megoldásainak kölcsönös kicserélésére utalt. A Mezőgazdasági Vásáron 9 dán cég vett részt.

Az Agraria Mezőgazdasági Vásárt meglátogatta Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter. Kiemelte, szükséges a farmerek társulása. A mezőgazdasági termékek közös értékesítése a legjobb megoldás. 2013 az az év, amikor Románia több mezőgazdasági termékeket exportált, mint amennyit importált.

Gazdálkodók napja

A Gazdálkodók napján, melyet Corina Mareş tizenhét éves tapasztalattal a tarsolyában vezetett le, díjazták a legsikeresebb gazdálkodókat, a legfiatalabb farmert, a legidősebb farmert. Az állattenyésztéssel (szarvasmarha, juhok, házi szárnyasok) foglalkozó legsikeresebb gazdálkodók Kiválóság díjat vehették át. Így Someş –Arieş mezőgazdasági szövetkezet, dr. Toma T. Mugea egyetemi tanár, valamint Vasile Onaca kapták meg a Kiválóság díját. Az eseményen 700 gazdálkodó vett részt

A rendkívül jól szervezett, sikeres vásárt az optimizmus, a jó hangulat jellemezte. Nagy sikernek örvendtek a modern mezőgazdasági gépek, a fajállatok kiállítása, a virágkertészet termékei. A gyermekek számára örömet jelentettek az egzotikumok, a papagájok, a díszhalak. Lehetőségük volt „kipróbálni” mit jelent modern traktort, mezőgazdasági gépet „vezetni”.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!