ERDON Helyi hírek

2014.04.07. 16:59

Több témáról kuruttyoltak

Nagyvárad- Az elmúlt szombaton a váradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban szervezték meg a Kurutty vetélkedő megyei szakaszát. Két négyfős csapat jutott tovább az országos döntőbe.

Nagyvárad- Az elmúlt szombaton a váradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban szervezték meg a Kurutty vetélkedő megyei szakaszát. Két négyfős csapat jutott tovább az országos döntőbe.

Tankó Zita tanítónő, főszervező arról tájékoztatta az Erdély Online-t, hogy tíz négyfős csapat vett részt az elemista diákok közt zajló XVI. Kurutty általános műveltségi vetélkedő megyei szakaszán, és négy település öt iskolája képviseltette magát (Belényes, Székelyhíd, Érmihályfalva, illetve Nagyváradról a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a Szacsvay Imre Általános Iskola). A verseny a tanügy minisztérium elismerését és támogatását élvezi, a csapatok pedig úgy voltak összeállítva, hogy minimum három évfolyamból legyenek diákok. A tematika a tavaszi ünnepkör volt, és három nagyobb feladattömb tette próbára a résztvevők tudását úgy, hogy a központi téma ezúttal a vásár volt, melynek alapgondolatát Kovács András Ferenc Vásárhelyi vásár című költeménye képezte.

A gyerekeknek bizonyítaniuk kellett, hogy ismerik az állatvilágot, matematika feladatokat oldottak és képrejtvényeket fejtettek meg. Ugyanakkor idegennyelv tudásukról is számot adtak. Emellett saját élményeik alapján kiselőadással készültek azzal kapcsolatban, hogy miként éreztek magukat egy farmon, ötletes pannókkal támasztva alá mondandójukat. Megadott témára verset írtak, bizonyítva, hogy nem állnak hadilábon az anyanyelvükkel, és honismereti próbát is kellett teljesíteniük, mely során szép munkák születtek. Végül, de nem utolsósorban komolyzenei tudásukat is megvillanthatták, amennyiben felismerték, hogy egy-egy zenei részlet Prokofjev: Péter és a farkas, Bartók: Medvetánc című szerzeményéből való, esetleg a Kaláka vagy a 100 Folk Celsius együttes valamely slágere.

Helyezések

Első helyen végzett a Világatlasz csapata (Kiss Virág Sára, Blaskó Nóra, Kozma Kincső és Rázmán Botond, Szacsvay Imre Általános Iskola). Másodikok lett a Tündérrózsák (Bárdos Ingrid, Bárdos Dominik, Téglás Petra és András Botond, szintén Szacsvay Imre Általános Iskola), míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára az Aranyág csapata léphetett (Kató Ráhel, Kató József, Szeghalmi Krisztina és Szeghalmi Gabriella, Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum). Dicséretet érdemelt az Eszesek (Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum) és a Kutakodók (Érmihályfalva) csapata.

A május végi, Nyárádszeredán lebonyolítandó országos döntőbe az első két helyezett jutott. A rendezvényt támogatták: a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Tanügyi Osztálya, a mallersforfi ferences nővérek és a Caritas Catolica.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!