ERDON Helyi hírek

2014.04.08. 14:01

Az önkéntesség egy diakónia

Nagyvárad- Kedd délelőtt a Csillagváros Alapítvány szervezésében Rozsályi Ilona önkéntes tartott előadást személyes tapasztalatai alapján a voluntarizmusról a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban.

Nagyvárad- Kedd délelőtt a Csillagváros Alapítvány szervezésében Rozsályi Ilona önkéntes tartott előadást személyes tapasztalatai alapján a voluntarizmusról a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban.

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum kápolnájában megjelent diákokat Benedek Ramóna hitoktató köszöntötte. Úgy vélte: az önkéntesség megerősíti abbeli meggyőződésünket, hogy jót tenni jó, és jónak lenni jó. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a XII. B-sek többször is kivették már részüket az önkéntes munkából.

Vinczéné Pálfi Judit református lelkésznő, a Csillagváros Alapítvány elnöke kijelentette: az önkéntesség egy lehetőség, út, ismeretlen ajtó, amely rengeteg elágazás felé vezet, egy perspektíva és tapasztalatszerző alkalom arra, hogy jobban megismerjük önmagunkat, s eldöntsük, merre menjünk az életben. Szerinte emellett a voluntarizmus egy szeretetszolgálat, vagyis diakónia is, hiszen azáltal, hogy a cselekvésünkkel helyzetbe hozzuk magunkat és másokat, és valamit jót teszünk, mi boldogak és elégedettek leszünk, felebarátaink pedig megtapasztalják az isteni gondoskodás jeleit.

Pozitív tapasztalatok

A rendezvény meghívottja, Rozsályi Ilona szentjobbi származású önkéntes elárulta: miután végzett az állami egyetemen, úgy érezte, valami hiányzik az életéből, és lehetőségként merült fel, hogy az Önkéntesség Európa Évének programja keretében egy évet töltsön Németországban. Tavaly szeptemberben ment ki, és egyáltalán nem bánta meg döntését, hiszen rengeteg pozitív tapasztalatot szerez, a munka mellett sok élményben van része, megtanulta azt, hogy lehet összefogni, közösen megoldani a problémákat, melyeknek betudhatóan „azóta más perspektívából látja a világot”, és megtanulta azt, hogy oda kell figyeljünk egymásra. Amúgy a lengyel határ közeli Görlitzben önkénteskedik, a CVJM nevű keresztény szervezetnél, ugyanis Németországban rengeteg az ateista fiatal, akiket Isten útjára kell vezetni. Két francia önkéntes fiúval lakik egy házban, akik különböző személyiségűek, illetve ellentétes természetűek: a fizikai munkát kedvelő Arnaud komoly és konzervatív, az inkább értelmiségiként gondolkodó Rémi pedig laza és liberális, közös viszont bennük az, hogy önkéntes munkáiknak, a felmerülő kihívásoknak köszönhetően mindketten lassan rádöbbenek arra, hogy mit kívánnak az élettől. Arnaud biztos abban, hogy nem akar többé gyermekekkel foglalkozni, Rémi viszont éppen erre vágyik- magyarázta Ilona, aki saját magáról elmondta: délelőttönként egy iskolaklubban dolgozik- szendvicseket készít, beáll a pénztárhoz, konfliktusokat próbál kezelni, játékokat szervez-, délutánonként pedig vallásórákat tart gyermekeknek. Kiemelte, hogy milyen sokat segít neki a mentora, és arról is beszélt, hogy a szabadidejét milyen hasznosan és kellemesen szokta eltölteni. Az eladás végén elhangzott az is, hogy idén szeptembertől is lehetőség nyílik majd hasonló önkéntes munkára, érdeklődni a Csillagváros Alapítványnál lehet.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!