ERDON Helyi hírek

2014.03.20. 17:06

Változásban bíznak a fogorvosok

Sajtótájékoztatót szervezett csütörtökön a Magánpraxissal rendelkező Romániai Fogorvosok Egyesületének helyi filiáléja, egyúttal gyermekprogramok is zajottak a Szájhigiénia Világnapja alkalmából.

Sajtótájékoztatót szervezett csütörtökön a Magánpraxissal rendelkező Romániai Fogorvosok Egyesületének helyi filiáléja, egyúttal gyermekprogramok is zajottak a Szájhigiénia Világnapja alkalmából.

A Gheorghe Şincai megyei könyvtárban szervezett sajtótájékoztatón dr. Panţel Marton, a Crişana fiókszervezet elnöke, valamint dr. Diana Salvan alelnök vett részt. Mint elmondták, a Fogorvosok Nemzetközi Szövetsége évről évre különféle tevékenységekkel teszi emlékezetessé a szájhigiénia világnapját, helyi szinten pedig a Magánpraxissal rendelkező Romániai Fogorvosok Egyesülete (AMSPPR) szokta kihangsúlyozni ennek a napnak a jelentőségét.

Nem fedezi

Dr. Panţel Marton elmondta: nálunk keveset szokás beszélni a fogápolásról, tavaly óta pedig az egészségbiztosítás semmilyen fogorvosi beavatkozást nem fedez, sem felnőttek, sem gyerekek számára. „Talán az, hogy Nicolae Bănicioiu személyében olyan egészségügyi miniszterünk van, akinek fogorvosi végzettsége van, jó előjel és pozitív változások lesznek” - jegyezte meg az egyesület elnöke, akitől azt is megtudtuk, nincs másik olyan uniós ország, ahol az egészségbiztosítás ne foglalna magába – legalább alapszinten - fogorvosi beavatkozásokat is.

Későn

Amúgy a tapasztalat az, tette hozzá dr. Diana Salvan, hogy a lakosok egyre később fordulnak fogorvoshoz, gyakran akkor, amikor a foghúzás maradt az egyetlen megoldás. Egyúttal rendszerint nincs pénzük több fogukat is kezeltetni, általában csak egy problémát oldanak meg, többre már nem futja.

Mint megtudtuk, az AMSPPR a könyvtárral közösen rendszeresen szokott gyerekfoglalkozásokat szervezni – ezek alkalmából fogorvosok tanítják a kisiskolásokat a helyes fogápolásra. Így zajlott ez csütörtökön is, azzal a különbséggel, hogy ezúttal a gyerekek tematikus rajzversenyen is részt vettek, s a foglalkozás után az egyesület szponzorainak köszönhetően különböző ajándékokat kaptak – fogpasztát, cukormentes rágógumit, továbbá egy olyan alkalmatosságot, amely jelzi, mikor mosták elég ideig a fogaikat.

Összefügg

A gyerekek esetében alapvető, hogy minél hamarabb tanulják meg a fogápolás szabályait, hiszen ezek a szokások egész életükben végigkísérik őket. Sajnos sokszor a szülők sincsenek ezekkel tisztában, például nem tudják, hogy a zápfogak, melyek hatéves kor táján nőnek, már véglegesek, vagy hogy a tejfogak és a végleges fogak állapota között összefüggés van.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!