ERDON Helyi hírek

2014.03.04. 16:18

Túl az anyanyelvi vizsgaszimuláláson

Több mint ezerhétszáz diák iratkozott fel a keddi, anyanyelvi érettségi vizsgaszimulálásra, tudtuk meg Claudiu Damiantól, a tanfelügyelőség szóvivőjétől. Ez a próba is rendben zajlott.

Több mint ezerhétszáz diák iratkozott fel a keddi, anyanyelvi érettségi vizsgaszimulálásra, tudtuk meg Claudiu Damiantól, a tanfelügyelőség szóvivőjétől. Ez a próba is rendben zajlott.

A nagyváradi Ady Endre középiskolában 161 XI. osztályos és 173 végzős iratkozott fel erre e megmérettetésre, s amint Tóth Márta iskolaigazgatótól megtudtuk, kevesen hiányoztak: a hétfői próbán négyen, tegnap pedig öten, ugyanis egy diák időközben kificamította a bokáját, emiatt nem jött el.

Szép tételek

Az Adyban egyébként időben történt meg a tételek sokszorosítása és a diákok is program szerint kezdhettek neki a munkának. A tételek az iskola igazgatója szerint szépek, megközelíthetőek voltak, egyedül az jelenthetett gondot, ha a diákok még nem jutottak oda az ismétléssel. A végzősök egyébként már a második félévtől ismételnek, a tizenegyedikesek viszont esetleg szorgalomból nézhették át a tananyagot. Ezen a próbán is más tételeket kaptak nemcsak a tizenegyedikesek és a tizenkettedikesek, hanem ezen belül a reál, teológiai, művészeti és műszaki, illetve a humán osztályok.

Az egyik, tizenkettedikesek által kapott feladatsorozat a következő volt: első tételként Tóth Árpád egy versének értelmezése és ezzel kapcsolatos kérdések, második tételként Nemes nagy Ágnes verse és ehhez kapcsolódó szövegalkotási gyakorlatok, harmadik tételként pedig egy XX. századi realista regény bemutatása.

Fárasztó

Az iskola igazgatója azt is hozzátette: diákot és tanárokat egyaránt próbára tevő időszak ez, hiszen utóbbiaknak sem könnyű tanítani, felügyelni, délutánonként meg javítani, ez túlságosan nehéz és kimerítő. Az Ady Endre középiskola ugyanis javítóközpont is, itt javítják többek között a Szent László, a Lorántffy Zsuzsanna, a Don Orione, a művészeti líceum, valamint a német líceum diákjainak dolgozatait. Holnap a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, március 7-én pedig a szaknak megfelelő választott tantárgyból zajlik érettségi vizsgaszimulálás. Az eredményeket március 14-én teszik közzé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!