ERDON Helyi hírek

2014.03.26. 14:32

Oldódhat a kódolási görcsölés

Nagyvárad vendége volt szerdán a választási kampányban lévő RMDSZ egyik szintén kampányoló EP-képviselőjelöltje, Vincze Lóránt. Szerinte középtávon rendeződhet a műsorkódolás ügye.

Nagyvárad vendége volt szerdán a választási kampányban lévő RMDSZ egyik szintén kampányoló EP-képviselőjelöltje, Vincze Lóránt. Szerinte középtávon rendeződhet a műsorkódolás ügye.

Egyesekben feszültséget okozott Erdélyben és a Partiumban is az, hogy kódolták a magyar közszolgálati tévéadókon a téli olimpiai közvetítéseket, és nem kizárt, hogy hasonló lesz a helyzet más, jövőbeni sporteseményekkor is, például a Forma 1 vagy épp a labdarúgó Eb és VB. Mint arról lapunkban beszámoltunk, a kódolás oka a megvásárolt jogokban rejlik, vagyis arról van szó, hogy a közvetítési jog csak Magyarországra érvényes, ahhoz, hogy máshova is szórhassák a műsort, többet kellene fizetni. Vannak, akik ennek kapcsán azt kifogásolják, hogy ily módon az anyaországon kívüli lakosok elesnek a magyar nyelvű közvetítésektől. Voltak, akik már petíciókat kezdeményeztek, mások európai szintű beavatkozást szorgalmaznak.

És lám: ez utóbbi létezik is. Szerdán Nagyváradon járt kampánykörútja részeként Vincze Lóránt EP-képviselőjelölt, és egy újságírói kérdésre válaszolva kitért a témára.

Már napirenden

Mint elmondta, „nagyonis európai probléma ez”, olyannyira, hogy már az Európai Bizottságban is szóba került. A politikus szerint olyan kontextusban merült fel ez, hogy a megvásárolt engedélyek, közvetítési licenszek mindenhova érvényesek legyenek az EU területén. Ez megoldaná a problémát. Jelezte, hogy az uniós politikusok tovább tárgyalják az ügyet. Szerinte középtávon születhet megoldást.

A jelölt egyébként előzőleg Szatmáron korteskedett, és Várad után más településeken folytatja is ilyen körútját. Elmondta: szerinte fontos, hogy a szélsőségesek minél kisebb arányban jussanak be az Európai Parlamentbe, és inkább a mérsékeltebb gyűjtőpártok erősödjenek, mert különben „még nehezebb lesz kezelni a különféle konfliktusokat, a válságot”.

Rákérdeztünk arra, hogy mivel az RMDSZ-nek a jelen választáson semmilyen vetélytársa nincs, egyedül indul, ez nem kötelezné-e jobb eredményre (miközben a felmérések szerint csak két jelöltje juthat majd be az EP-be), valamint arra, mit szól ahhoz, hogy Tőkés László végül nem itt, hanem Magyarországon indul. Vincze Lóránt elmondta: szerinte az RMDSZ egyedül való indulása azt jelenti, hogy „megvan az egységes jelöltlista”, továbbá „az emberek amúgy is ezt akarták”. Úgy véli, ez lendületet adhat valóban a voksoláson a tömörülésnek. Tőkés kapcsán úgy vélekedett, „ezzel Tőkés László elismerte, hogy itt nem lett volna olyan üzenete, amely támogatásra talál a népességnél”. Emlékeztetett: a Magyarországon való indulást Tőkés László azzal magyarázta hivatalosan, hogy úgymond nem akarja veszélyeztetni az erdélyi magyar EP-képviseletet, és ennek kapcsán Vincze Lóránt úgy fogalmazott, „jó lenne, ha itt nem állna meg ezzel, és nem csak ez esetben nem akarná veszélyeztetni”.

Kifejtette egyébként, hogy a kisebbségvédelem mellett a mezőgazdaság és vidékfejlesztés, valamint a turizmus ügyét kívánja képviselni az EP-ben, ha bejut.

Ki ő?

Vincze Lóránt az RMDSZ-közeli médiában kezdte. Rádiós munkája után az Új Magyar Szó igazgatója és főszerkesztője volt. Később Winkler Gyula EP-képviselő munkatársa lett. Ezt követően Markó Béla akkori RMDSZ-elnöktől azt a feladatot kapta, hogy képviselje a tömörülést a nemzetközi kapcsolatok terén. Így az Európai Néppárt felé reprezentált, valamint a kisebbségek föderatív uniójának, a FUEN-nek az egyik alelnökévé tették meg.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!