ERDON Helyi hírek

2014.03.06. 12:13

Megkezdődött a Holnap után fesztivál

Szerda délután a nagyváradi színház páholyelőcsarnokában ünnepélyes keretek között indították útjára a második Holnap után fesztivált.

Szerda délután a nagyváradi színház páholyelőcsarnokában ünnepélyes keretek között indították útjára a második Holnap után fesztivált.

A Holnap után fesztivál nyitóeseményének meghívott vendégei Székesfehérvárról érkeztek. A magyarországi delegáció tagjai a Vörösmarty Társaság és a Ciszterci Szent István Gimnázium képviselői voltak, illetve jelen volt az eseményen Szikora János rendező, a székesfehérvári Vörösmarty Színház főigazgatója is. A megjelenteket elsőként Czvikker Katalin, a nagyváradi Szigligeti Színház főigazgatója köszöntötte, többek között kiemelve azt, hogy olyan civil szervezetek képviselői vannak jelen, akikkel közösen tartalmas programokat fognak összehozni. Pásztor Sándor a nagyváradi helyi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője a köszöntések során kiemelte azt, hogy az elmúlt időszakban Székesfehérvárral felvett kapcsolat kezd szerteágazni, melynek köszönhetően számos területen zajlanak, vagy fognak zajlani közös programok. „Örülök, hogy a kapcsolat egyre jobban bővül. Az első pallót lefektettük, azt kívánom, legyen híd belőle” - fogalmazott a politikus. Ezt követően Czvikker Katalin emlékplaketteket adományozott a meghívott székesfehérvári vendégeknek, majd a Vörösmarty Társaság történetéről következett kerekasztal-beszélgetés az egyesület jelenlévő vezetőivel. A kérdéseket Sorbán Attila, író, költő tette fel, a válaszok pedig Bobory Zoltántól, és Lukácsy Józseftől, a Vörösmarty Társaság elnökétől és elnökségi tagjától érkeztek. Többek között megtudtuk azt, hogy már a tizenkilencedik században komoly irodalmi mozgalom alakult ki Székesfehérváron, és amikor 1867-ben felállították Vörösmarty Mihály szobrát a városban, akkor alakították meg a Vörösmarty Társaságot is. Az első világháború megszakította a társaság működését, a két világháború között azonban újrakezdte működését. A második világháború után még két évig működött a társaság, majd megszűnt, és több évtizedes szünet után 1988-ban alakult újjá. Bobory Zoltán kiemelte, hogy fontos tevékenysége a társaságnak a Vár című folyóirat kiadása, illetve a határon túli magyar irodalom napjainak évenkénti megrendezése.

Tárlat

A kerekasztal-beszélgetés során Fodor Réka, Dobos Imre és Szotyori József színművészek adtak elő kortárs magyar költők verseiből, a beszélgetés végeztével pedig a jelenlevők átvonultak a színház páholyzsebében kialakított, a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnáziumot bemutató kiállítás helyszínére. Elöljáróban Ferenczy Noémi, az iskola tanára elmondta, hogy hármas évfordulóhoz köthető a kiállítás: tavaly volt 325 éve annak, hogy Székesfehérváron iskolát alapított a jezsuita rend, és kétszáz éve annak, hogy a tanintézményt átvette a ciszterci rend, továbbá hetvenöt éve költözött az iskola a jelenleg használatos épületébe. Magát a tárlat anyagát dr. Lukács László néprajzkutató mutatta be, kiemelve többek között azt, hogy az iskolának olyan növendékei voltak, mint Vörösmarty Mihály, Semmelweis Ignác, Ybl Miklós és Wekerle Sándor.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!