ERDON Helyi hírek

2014.03.13. 15:41

Fákat ültettek az erdészetben

Bihar megye - A csütörtöki nap folyamán a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség alkalmazottai is bekapcsolódtak abba a faültetési kampányba, amely az intézmény Biharsályi melletti erdészetében zajlik.

Bihar megye - A csütörtöki nap folyamán a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség alkalmazottai is bekapcsolódtak abba a faültetési kampányba, amely az intézmény Biharsályi melletti erdészetében zajlik.

Exc. Böcskei László megyés püspökkel az élen a szabadban töltötték csütörtöki napjukat a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség irodai alkalmazottjai, egészen pontosan a Biharsályi melletti Szűz Mária Erdészet területén. Ferkő Jenő erdészmérnök, igazgató a Bihari Naplónak elmondta: az önkéntesek bevonása révén egyrészt oktató jelleggel, másfelől pedig azért is szervezték az akciót, hogy arra hívják fel a figyelmet: a közhiedelemmel ellentétben az erdészek nem csak azzal foglalkoznak, hogy fákat vágnak ki és úgymond irtják az erdőket, hanem sokkal inkább arra törekednek, hogy természetes úton pótolják az elpusztult, vagy valamilyen ok miatt eltávolított faállományt. Kevesen tudják például azt is, hogy Romániában rengeteg természetes úton fejlődő erdő van, és háromszor kevesebb fát termelnek ki, mint 1989-et megelőzően. Évente hektáronként 2,5-3,5 köbméternyi fát vágnak ki, ami sokkal kevesebb, mint az ausztriai évi 9 köbméter/hektár vagy a svédországi és finnországi 11 köbméter/hektár.

Erdei iskola

Amúgy Bihar megyében a római katolikus püspökségnek egykor mintegy 7 ezer hektárnyi erdőterület volt a tulajdonában, akárcsak a görög katolikus egyháznak. Visszakapott 4700 hektárt, és még visszaigényel több mint 2000 hektárt. Biharsályi környékén 3600 hektárnyi erdő található, ahol ezekben a napokban, hetekben 100 ezer darab facsemetét ültetnek el. Jelenleg 3 hektáron dolgoznak, melyen 15 ezer csemetét ültetnek el: kicserélik a gyertyánokat csertölgyre, juharra és kőrisre. Ezt a részt Boboştea Marenak nevezik, és egy olyan központot is kialakítanak itt, mely erdei iskolaként tanulmányi célokat szolgál majd. Egyébként a jövő csütörtökön további három magánerdészetben is elkezdődnek faültetések: a görög katolikus püspökség erdejében 100 ezer, a Codrii Beiuşului erdészetben 120 ezer, a Codrii Brătcuţa erdészetben pedig 200 ezer csemetét ültetnek el. A sík részeken kocsányos tölgyet, kocsánytalan tölgyet, juhart, kőrist és vadcseresznyét, a hegyvidéken pedig jegenyét és lucfenyőt.

A verőfényes napsütésben az önkéntesek szépen rendezett sorokban haladva ültették a fákat, figyelve a szakemberek utasításaira. Nem csupán a főpásztor ragadott ásott, hanem több tisztelendő is: dr. Kovács F. Zsolt, Vakon Zsolt, Mîrţ Mihály és Jitaru Szél Antal atyák is kivették a részüket a munkából.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!