ERDON Helyi hírek

2014.02.01. 12:20

XIX. Operabál

Kolozsváron február 22-23.-án szervezik meg az Operabált, amely a 19. alkalommal rendezett rangos kulturális rendezvény.

Kolozsváron február 22-23.-án szervezik meg az Operabált, amely a 19. alkalommal rendezett rangos kulturális rendezvény.

Ha farsang van, akkor vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek teremtik meg a jó hangulatot. Ebben az időszakban az Operabál dívik Kolozsváron, melynek következetes szorgalmazója dr. Mikó Mátyás, a Pro Transilvania Egyesület elnöke, alelnöke Victoria Pop és Alexandra Voica producer. A 19. alkalommal megrendezett Operabál művészeti szervezője a Kolozsvári Nemzeti Opera vezérigazgatója, Marius Vlad Budoiu. A szervezés során hasznosítják az operabálok rendezésével kapcsolatos külföldi tapasztalatokat és az előző évek tanulságait.

Egy jól sikerült operabál megrendezése bonyolult folyamat. Sok mindenre oda kell figyelni, mert rengeteg tényezőtől függ a bál sikere. Meg kell magyarázni a debüt táncosoknak, hogyan kell viselkedni egy bálon. A gálát nyitó táncosokat be kell tanítani. A tervezett műsort próbálni kell. Ebben a folyamatban veszi ki részét a szervező bizottság, melynek tagjai: Ramona Farcaş, Monica Mikó, Ioana Danciu, Bianca Finta.

Az eddigi szokások szerint, minden évben egy- egy országnak a jellegzetes zeneiségét hangsúlyozzák ki. Ez alkalommal az Oroszország zenei élete kerül központba, Orosz képek címszóval. Az összeállítás az Operaház igazgatójának, Marius Vlad Budoiu-nak a munkája.

Ebben az évben is két naposra tervezik az eseményt. Az első napon, 2014. február. 22.-én, szombaton este, az Orosz képek címmel zenei összeállítást mutatnak be, majd Cătălin Botezatu divatmágnás összeállítása, Moda Cum Laude díj átadása lesz műsoron. Petre Geambaşu show összeállítását láthatja a nagyérdemű. Szólisták: Doina Spătaru, Anca Ţurcaşiu, Marcela Sripcaru, Elena Niciu.

A műsorvezetők: Rareş Bogdan és Anca Turcaşiu. Majd, reggelig tartó tánc vidítja a közönséget a kibővített színpadon, az emeleti és előcsarnoki termekben, ahol a fogyasztanivalókat is kihelyezik. Étel és ital, a divatbemutatók szórakoztatják a jenlevőket, rengeteg szép hölgy és jóvágású fiatalember táncaiba gyönyörködhetnek.

Másnap, február 23.-án, a hatéves tradícióval rendelkező társadalmi- kulturális és gazdasági eseménynek lesznek tanúi a résztvevők, mert a város emblematikus személyiségeit tüntetik ki. Eredetileg az ötlet gazdája Constantin Mustaţă, a Kolozsvári Rádió volt főmunkatársa, aki a kegyetlen, és gyógyíthatatlan betegsége következtében a múlt évben eltávozott az élők sorából. De ötlete ma is időszerű, amikor a város vezetősége arra törekszik, hogy Kolozsvár is elnyerje az Európa kulturális fővárosa címet. Ezen az estén jelen lesznek mindazon személyiségek, akiket a rendezők meghívnak, a város legjelentősebb közéleti, tudományos, valamint gazdasági, akadémiai és művészeti élet személyiségei. Kolozsváron 11 akadémiai intézmény tagjai, valamint a gazdasági-művészeti élet jelentős személyiségei cserélhetnek gondolatokat. Ekkor veszik fel a „Város szeniorjai” tagokat. Osztják ki az „Emblemă de Cluj” érmét. Átadják a Lya Hubic díjat.

Az Operabál a város egyik rangos, hagyománnyal rendelkező kulturális rendezvénye. Az állandó megújulás, a kimagasló szellemi értékek megbecsülése, a szépség kultusza jellemzi. Ugyanakkor a különböző érdeklődésű, foglalkozású emberek közti eszmecsere biztosítja a rendezvény sikerességét. Természetesen a gyönyörű zene, a tánc a szórakozás lehetőségeit is megteremti.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!